Csökkent a Gazprom gáztermelése az első fél évben

Nőtt a Kínába irányuló orosz gázexport a Szibéria Ereje vezetéken keresztül.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 01. 16:52
null
Sassnitz-Mukran, 2016. december 6. Egy munkás az Északi Áramlat (Nord Stream) földgázvezeték új, 1200 kilométer hosszú vezetékpárjának megépítéséhez szükséges elemek egyikében az északkelet-németországi Sassnitz-Mukran kikötõjében 2016. december 6-án. A földgázvezeték új vezetékpárjának megépítésérõl 2015 júniusában írt alá szándéknyilatkozatot a szentpétervári gazdasági fórumon az E.On, a Shell, és az ÖMV olajvállaltok, valamint a Gazprom orosz állami gázipari monopólium képviselõi. Az évi 55 milliárd köbméteres gázszállítási kapacitásra tervezett vezeték lefektetése a tervek szerint 2017-ben kezdõdik meg. (MTI/EPA/Jens Büttner) Fotó: JENS BÜTTNER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A Gazprom 238,4 milliárd köbméter földgázt termelt a június végével záródott idei első hat hónapban, ami 8,6 százalékkal (22,4 milliárd köbméterrel) kevesebb az egy évvel korábbinál – írta a távirati iroda.

A nem FÁK-országokba irányuló export 31 százalékkal (31 milliárd köbméterrel) 68,9 milliárd köbméterre zsugorodott. A Gazprom ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a visszaigazolt megrendelések alapján szállít földgázt.

A Gazprom és a CNPC kínai olaj- és gázipari társaság közötti kétoldalú, hosszú távú szerződés értelmében nőtt a Kínába irányuló gázexport a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül. A Kínába irányuló orosz vezetékes gázszállítás 63,4 százalékkal, 7,5 milliárd köbméterre bővült.  
A cég által közölt adatok szerint a világ gázfogyasztása az idei első hat hónapban – nem végleges adatok szerint – 24 milliárd köbméterrel csökkent a tavalyi első fél évhez viszonyítva, míg az Európai Unió 27 országában 27 milliárd köbméterrel esett ugyancsak éves összevetésben.

Borítókép: Egy munkás az Északi Áramlat (Nord Stream) földgázvezeték új, 1200 kilométer hosszú vezetékpárjának megépítéséhez szükséges elemek egyikében az északkelet-németországi Sassnitz-Mukran kikötõjében 2016. december 6-án. (MTI/EPA/Jens Büttner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.