Lezárt strand, rekordalacsony vízállás

A Velencei-tó vízszintje a mérések kezdete óta nem volt olyan alacsony, mint most, már strandot is le kellett zárni.

Magyar Nemzet
2022. 08. 07. 20:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fürdési tilalmat rendelt el a határértéket meghaladó szennyeződés miatt a Velencei-tónál, Gárdonyban, a Pisztráng úti strandon a Fejér Megyei Kormányhivatal

– közölte még szombaton a kormányhivatal a távirati irodával. A közleményben azt írták, hogy a rendszeres hatósági ellenőrzések során a határértéket meghaladó szennyeződést mértek a strandon, ezért a fürdőzők egészségének megóvásáért rendelték el a tilalmat. 

Fotós kollégánkat vasárnap délután a helyszínen még mindig a lezárt fürdőhely fogadta. A kormányhivatal jelezte, a strand vizének minőségét folyamatosan vizsgálják, és amint az az előírásoknak megfelelő lesz, a tilalmat haladéktalanul feloldják. A Velencei-tó többi strandján a víz minősége megfelelő, fürdőzésre alkalmas.

A Velencei-tó vízállása továbbra is kritikus, mindössze 61 centiméter.

Ilyen alacsony vízállásra a hiteles mérések kezdete, azaz 1939 óta nem volt példa. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint a vízügyi szakemberek elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető-, vízforgató berendezéseket telepítettek az oxigénellátás érdekében. A vízforgatókat a kritikus, hajnali 4-5 órától 10 óráig terjedő időszakban mindennap üzemeltetik. 

Borítókép: A lezárt strand Gárdonyban (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.