Putyin népszerűbb, mint valaha

Az oroszok többsége az elnököt és a háborút is támogatja.

2022. 08. 09. 6:30
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. augusztus 3. Vlagyimir Putyin orosz elnök telekonferencia keretében tartott tanácskozáson vesz részt a moszkvai Kremlben 2022. augusztus 3-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Töretlen Vlagyimir Putyin támogatottsága – derült ki a függetlenként számontartott Levada Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából. Július végén készített felmérésük alapján 83 százalék sorakozott fel az orosz elnök mögött, miközben elutasítottsága csak 15 százalékos. 

Az ukrajnai háború kirobbanása óta az arányok nagyrészt változatlanok (lásd grafikánkat), azaz Vlagyimir Putyin népszerűbb, mint valaha.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy elszámolták magukat azok, akik abban reménykedtek, hogy a nemzetközi nyomás, illetve szankciók hatására Vlagyimir Putyin hatalma megremeg, a társadalom kihátrál mögüle. És hamisnak bizonyultak azok az elvárások is, hogy majd az orosz elit hajt végre puccsot ellene, amikor saját bőrén – és pénztárcáján – érzi az offenzíva árát. Tony Radakin brit vezérkari főnök egyébként már néhány hete elismerte: katonai elemzésük alapján az orosz elnök kormányzata viszonylag stabil, nincs olyan vezető, aki a helyére törne, egyúttal nincs tudomásuk arról sem, hogy a 69 esztendős politikus beteg lenne.

Hasonló eredményre jutott a háború támogatottságáról egy belső közvélemény-kutatás is, amelyet nem hoztak nyilvánosságra, de a Meduza orosz ellenzéki híroldal kiszivárogtatott.

Ez alapján az oroszok harmada sürgeti, hogy amilyen hamar csak lehet, fejezzék be a katonai műveletet, és 57 százalék vélekedik úgy, hogy a háborúnak folytatódnia kell.

Denisz Volkov, a Levada Központ igazgatója korábban a jelenséget azzal magyarázta, hogy az összeütközés a Nyugattal egységesítette a népet, sokaknak meggyőződése, hogy ha Vlagyimir Putyin nem védené meg őket, akkor ellenfeleik „élve felfalnák Oroszországot”. Magas támogatottságában annak is szerepe lehet, hogy az oroszok is egyfajta információs buborékban élnek, az erősen ellenőrzött és korlátozott médiából – amely alól a közösségi média sem kivétel – másfajta kép rajzolódik ki a háborúról, amit egyébként még mindig „különleges katonai műveletnek” hívnak.

PUTYIN, Vlagyimir
Muzulmán férfiak Vlagyimir Putyin orosz elnök fotója alatt állva várják a reggeli ima kezdetét a Moszkva-székesegyház mecsetjének közelében. Fotó: Jurij Kocsetkov

Szakértők szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy az „egy zászló alatt felsorakozás” hatása lassan kimerül, a gazdasági problémák súlyosbodása pedig idővel az orosz elnök népszerűségére is hatással lesz.

Ami az ukránokat illeti, egy július végi felmérés szerint mindössze tíz százalékuk nyilatkozott úgy, hogy elfogadható bármilyen területi veszteség. Még a keleti megyékben is, ahol a leghevesebb harcok dúlnak, több mint háromnegyedük vélekedett úgy, hogy nem tehetnek engedményeket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatottsága pedig kilőtt a háború óta: míg február elején még 25 százalék alá, márciusban már 80 százalék fölé, nyáron pedig 94 százalékra mérték.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonkonferencia keretében tartott tanácskozáson vesz részt a moszkvai Kremlben 2022. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.