Defektet kaptunk az álomutazás végén

A magyar válogatott nem tudta megismételni a Németország elleni teljesítményét, 2-0-ra kikapott Olaszországtól a Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában. Az utolsó válogatott mérkőzésén Szalai Ádám helyzetekig jutott, gólt nem tudott szerezni. Marco Rossi csapata helyenként kifejezetten jól játszott, de a hibáit megbüntette az ellenfél. A csoportelsőség elúszott, de a második hely is több mint bravúr a halálcsoportban.

Magyar Nemzet
2022. 09. 26. 22:38
null
20220926 Budapest Puskás Aréna Magyarország Olaszország labdarúgás UEFA Nemzetek Ligája Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németek elleni idegenbeli 1-0-s győzelem után Olaszország ellen fejezte be a Nemzetek Ligája-szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. Körülbelül egy hete az összes belépő elkelt a csoportelsőségről döntő meccsre, bizonyos források szerint a fekete piacon félmillió forintot kínáltak a belépőért. 

A válogatott szurkolótábora, a Carpathian Brigade ezúttal is összegyűlt a meccs előtt, ezúttal a Verseny utcánál és onnan vonult a Puskás Arénába. Hogy aztán a nyolc óra előtt néhány perccel a melegítésre érkező játékosokat elképesztő hangrobajjal köszöntse. Az olasz válogatottat szolid füttyszó fogadta, majd amikor Matúz Krisztián hangosközlő ismertette a két csapat összeállítását, nehéz volt eldönteni, vagy az utolsó válogatott meccsére készülő neve hallatán töltötte be nagyobb taps a stadiont.

Az olasz válogatott ezzel a tizeneggyel kezdett a Puskás Arénában: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Tolói - Cristante, Jorginho, Dimarco - Raspadori, Gnonto, Barella.

A kezdés előtt felcsendült a Nélküled, majd a himnuszok előtt véletlenül bekapcsolódott az egyik locsoló berendezés a pálya szélén. Ezt a magyar válogatott játékosai bánták. A himnuszok előtt a válogatott pályafutása utolsó mérkőzésére készülő Szalai Ádámot köszöntötte Csányi Sándor, az MLSZ elnöke.

Csányi Sándor köszöntötte a búcsúzó csatárt     Fotó: Mirkó István

A magyar közönség ütemes tapssal fogadta az olasz himnuszt, Szalai Ádám megkönnyezte a magyar himnuszt. 

A búcsúzó csapatkapitány utoljára hallgatta a pályán a himnuszt    Fotó: Nemzeti Sport

A magyar válogatott kezdte a meccset, a búcsúzó Szalai Ádám remek megoldással kezdett, a beadása után Nego elől Bonocci takarított, majd Barella kezezett szemben a kapuval. A jogos szabadrúgást Szoboszlai a sorfalba rúgta, a kipattanót újra megpróbálta a Leipzig középpályása, de az szögletre pattant. 

Szoboszlai nagyon akart    Fotó: Mirkó István

A lehetőségre helyzettel válaszoltak az olaszok, igaz, ehhez kellett Gulácsi is. Szoboszlai elmélázott, szerelték a 16-oson, Di Lorenzo jobbról jobbal középre adott, Gulácsi a könnyű labdát majdnem beejtette magának, de takarított a gólra éhesen érkező Bonucci elől. 

Nem ízlett a válogatottnak az olaszok letámadása, a középpályások nem tudtak kibontakozni, mint Lipcsében a németek ellen. Az olaszok veszélyesebben és tudatosabban futballoztak.

Az első negyedóra végén Raspadori szabadrúgása után Di Lorenzo fejesét Gulácsi imádkozta a jobb alsó sarok mellé.

A 20. percben ígéretes kontratámadást vezethetett a magyar válogatott, de Szoboszlai kicsit túlgondolta a szóba jöhető megoldásokat, így oda lett a helyzet. 

Hét perc múlva az olasz válogatott megszerezte a vezetést: passzolt haza röviden, Gulácsi lábbal mentett a rá támadó Gnonto elől, a labda Raspadori elé került, a Napoli csatára pár lépés után a kapuba passzolt.

Kisvártatva jöhetett volna az egyenlítő gól, de Fiola elől szögletre mentettek az olasz védők.  

Az addigi legnagyobb magyar lehetőség a 42. percben adódott: Szoboszlai tökéletesen csavart a kapu felé egy jobb oldali szabadrúgást, Donnarumma nem érte el, Orbán viszont igen, egyből középre tette, de Szalai lábáról nem a kapuba, hanem mellé csorgott a labda. 

Majd a félidő utolsó percében Szoboszlai kínálta meg egy lövéssel az olaszok kapusát, de a tavalyi Eb legjobb játékosa védett. 1-0-s olasz előnnyel zárult az első félidő.

Marco Rossi cserélt a folytatásra: Nagy Ádám helyett Callum Styles érkezett, az olaszoknál is volt csere: Acerbit Bastoni váltotta. 

Az első hatalmas helyzet a második félidőben a magyar válogatott előtt adódott: Styles lőtt a bal sarok felé, Donnarumma elérte vetődve a félmagasan szálló labdát, de Szalai Ádám elé tolta, aki kissé jobbról egy méterről nem tud a kapuba lőni.

A kihagyott helyzetet góllal büntették az olaszok: Barella okos indításával Cristante lépett ki a jobb oldalon, majd tökéletesen adott középre, ahol érkezett az Inter játékosa, Federico Dimarco, és egyből léc alá lőtt, 0-2.

Felpörögtek az események, Donnarumma még egy bravúrt mutatott be Styles fejesénél, lábbal, testtel mentett a PSG kapusa. 

Rossi cserélt, a ma kicsit bizonytalan Kerkez Milost lehívta a pályáról, Gazdag Dánielt küldte be a helyére. Küzdött, hajtott a magyar válogatott, időnként jól is játszott, de szerencséje sem volt, és egy remek formában levő Donnarummával találta magát szemben. 

Szűk negyedórával a vége előtt Szalai Ádám hatalmas taps közepette lejött a pályáról: váltotta. Nego helyett Bolla érkezett. Ádám rögtön helyzetbe került, gyanús körülmények között esett el a 16-oson belül, de a játékvezető nem ítélt 11-est. 

A hajrában Szoboszlai is elhagyta a pályát, Kleinheisler bő hat percet kapott Rossitól.

Az eredmény már nem változott, a magyar válogatott 2-0-ra kikapott Olaszországtól, és a második helyen végzett a Nemzetek Ligája csoportjában.

Nemzetek Ligája, A divízió, Magyarország–Olaszország 0-2 (0-1), Puskás Aréna, 67 ezer néző, vezette: Bastien (francia). Gólszerző: Raspadori (27.), Dimarco (52.).  

A csoport másik mérkőzésén: Anglia–Németország 3-3. A csoport végeredménye: 1. Olaszország 11 pont, 2. Magyarország 10 pont, 3. Németország 7, 4. Anglia 3. 

Borítókép: Raspadori góljánál még élt a remény (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.