Új ellensúly az orosz gázimporttal szemben

A Baltic Pipe nagy lépés a lengyel energiafüggőség csökkentésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 27. 14:37
DUDA, Andrzej; FREDERIKSEN, Mette; MORAWIECKI, Mateusz
Goleniów, 2022. szeptember 27. (Elöl, b-j:) Andrzej Duda lengyel államfõ, Mette Frederiksen dán miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Baltic Pipe földgázvezeték átadásának napján, 2022. szeptember 27-én az északnyugat-lengyelországi Goleniów közelében levõ kompresszorállomáson. A Baltic Pipe az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvõ gázmezõkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt szállítja Lengyelországba a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter. MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki Fotó: Marcin Bielecki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felavatták a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi tízmilliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban. A beruházást jelképesen Andrzej Duda lengyel elnök, Mateusz Morawiecki lengyel, valamint Mette Frederiksen dán kormányfő avatta fel a goleniówi gázkompresszor-állomáson rendezett ünnepségen.

Duda beszédében kiemelte: a csővezeték lehetővé teszi a lengyelországi gázszállítások diverzifikációját, megerősíti Lengyelország szuverenitását és függetleníti az országot az orosz szállításoktól. Szerinte a vezeték nagymértékben hozzájárul az uniós országok gázellátási problémájának megoldásához is, mivel a gázt Lengyelországból „oda továbbíthatják, ahol szükség lesz rá”.

Morawiecki beszédében kijelentette: Európában a gázszállítások terén „véget ér az orosz dominancia korszaka, amelyet zsarolás, fenyegetések, nyomásgyakorlás jellemzett”. A Baltic Pipe ellensúlya annak, ami Putyin háborús terveit szolgálta, vagyis ellentéte az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékeknek – utalt Morawiecki a szintén a Balti-tenger alatt létesült orosz–német beruházásokra.

Az Északi Áramlat két csővezetékén minap észlelt, egyelőre ismeretlen eredetű gázszivárgásokra utalva Morawiecki kijelentette: „Világosan látjuk, hogy szabotázscselekményről van szó”. Ez valószínűleg az ukrajnai helyzet eszkalálódásának újabb szakaszát jelenti – tette hozzá.

Mette Frederiksen az orosz gáztól való függetlenedés irányában tett fontos lépésnek nevezte a Baltic Pipe vezetéket. Hangsúlyozta: Moszkvának nem szabad megengedni, hogy fegyverként használja fel az energiát.

Az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt Lengyelországba eljuttató Baltic Pipe október 1-jétől fog üzemelni. Az idei év végéig a PGNiG lengyel állami gázszolgáltató mintegy 900 millió köbméter gáz szállítását tervezi rajta keresztül. A teljes, évi tízmilliárd köbméter kapacitással a vezeték jövő év elejétől fog működni.

A PGNiG a csővezetéken a norvégiai koncessziókon alapuló saját kitermelésű gázt, valamint a norvég talapzatokon aktív, más szállítókkal már aláírt szerződésekből származó gázt szállít majd. A legnagyobb volumenű szerződést a PGNiG pénteken írta alá a norvég Equinor céggel: ennek értelmében jövő év elejétől tíz éven keresztül évi 2,4 milliárd köbméter gáz érkezik Lengyelországba.

Lengyelországban a Baltic Pipe hozzájárul az április végén megszűnt orosz gázszállítások helyettesítéséhez. A lengyelországi gázfogyasztás tavaly húszmilliárd köbméter volt. Az országban évi mintegy négymilliárd köbméter földgázt termelnek ki. A gázszükségletet Varsó katari és amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) behozatalával is fedezi. A balti-tengeri Swinoujsciében működő LNG-kikötő kapacitását jövőre a tervek szerint nyolcmilliárd köbméterre bővítik.

Az Energinet dán és a Gaz-System lengyel gázvezetékrendszer-üzemeltető közös beruházásaként létesített Baltic Pipe csővezetékrendszer összességében mintegy 900 kilométer hosszú, a Balti-tenger felszíne alatti, mintegy 275 kilométer hosszú részét 2020-ban kezdték el építeni. Az 1,6 milliárd euró értékű beruházás az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) 266 millió eurós támogatásával valósult meg.

 

Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő, Mette Frederiksen dán miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Baltic Pipe földgázvezeték átadásának napján, 2022. szeptember 27-én az északnyugat-lengyelországi Goleniów közelében levő kompresszorállomáson (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.