Az oroszellenes politika nyert a lett választásokon

A jelenlegi kormányfő pártja végzett az első helyen, az orosz kisebbséget képviselő Harmónia nem érte el a parlamenti küszöböt.

Magyar Nemzet
2022. 10. 01. 20:29
LATVIA-ELECTIONS-POLITICS
1243634063 Fotó: GINTS IVUSKANS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, a jobbközép Új Egység nyerte a szombati lettországi választásokat az első exit pollok alapján. Karinsék a szavazatok 22,5 százalékát zsebelték be, jelentősen megnövelve ezzel támogatottságukat a négy évvel ezelőtti hétszázalékos eredményükhöz képest. Második helyen a három párt − a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt − választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista végzett a szavazatok 11,5 százalékával. A Zöldek és Földművesek Szövetsége 10,9 százalékot szerezhetett.

Az előző három választást megnyerő és a lettországi orosz kisebbség − akik a népesség közel negyedét teszik ki − támogatását élvező Harmónia Szociáldemokrata Párt nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt, míg négy évvel ezelőtt a szavazatok húsz százalékát kapta.

A választási kampányt az ukrajnai háború dominálta, az eredmények azt mutatják, hogy a lakosság jelentős része egyetért a Karins-kormány szigorú oroszellenes politikájával. Lettország a másik két balti állammal és Lengyelországgal vállvetve az oroszellenes intézkedések leghangosabb támogatója Moszkva ukrajnai inváziója óta. Éppen a napokban lépett érvénybe Riga, Vilnius és Tallinn közösen meghozott döntése, miszerint korlátozzák a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező oroszok számára. − Az Új Egység támogatottsága szorosan összefügg az ukrajnai háborúval, valamint a lakosság erre adott reakciójával. A letteknek a NATO és az Európai Unió biztonságot jelent − fogalmazott a Bloomberg hírügynökségnek Juriz Rosenvalds lett egyetemi professzor. 

Nehéz idők ezek országunknak. Összetartottunk

− mondta a szavazás lezárultát követően az egyébként amerikai születésű és amerikai állampolgársággal is rendelkező Krisjanis Karins a lett állami televízió kamerái előtt. 

Az Új Egység és az Egyesített Lista mellett még hat párt jutott be a parlamentbe. A végleges eredmények vasárnap reggel várhatók.

Borítókép: Krisjanis Karins lett kormányfő szavazata leadását követően (Fotó: AFP/Getty Images/Gints Ivuskans)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.