Mit árul el Vlagyimir Putyin testbeszéde? + videó

A HírTV műsorában profilozó szakember elemezte az orosz elnök beszédét.

Magyar Nemzet
2022. 10. 03. 18:08
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. szeptember 29. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 29-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez nem egy blöff! – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin, amikor még múlt héten arról beszélt, hogy minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni, ha országának területi integritását fenyegetik. De mit árult el az orosz elnök testbeszéde? – a HírTV Radar című riportmagazinjában Sziklay Bence profilozó szakember nézte árgus szemmel az esetleges árulkodó jeleket.

Először is felhívta a figyelmet rá, hogy Vlagyimir Putyin elnök keze – szokásával ellentétben – végig elöl, az asztalon nyugszik. Szerinte ennek két egyértelmű üzenete van:

  • Egyrészt válasz azokra a spekulációkra, miszerint az orosz elnök beteg.
  • Másrészt hagyományosan a területi igényt, a dominanciát jelképezi.

A szakember rámutatott az orosz elnök környezetének berendezésére is: háta mögött orosz zászlóval, az asztalon több telefonnal tartotta beszédét.

A mai világban el tudják képzelni, hogy az orosz elnöknek három telefonra lenne szüksége? A régi Szovjetunióban volt úgy, hogy minél fontosabb vagy, annál több a telefonod

– magyarázta. Úgy vélte, ez is az egyik biztos jele annak, hogy ezeket a beszédeket száz százalékosan előre megtervezik.

A riportban emlékeztettek arra is, hogy Vlagyimir Putyin az Állambiztonsági Bizottság (KGB) tisztjeként kezdte karrierjét, így alighanem viselkedésének szabályozását, illetve a megtévesztést tekintve is kiképezték. Sziklay Bence egy másik felvétel kapcsán rámutatott például, hogy az orosz elnök folyamatosan mozgatja a lábát, ami egy tipikus példája a kiképzés hatásának, hiszen ez a stresszvezetés a legkevésbé látható mások számára. 

– Testbeszédéből ítélve Vlagyimir Putyin nem viccel. Az egész beszéd hatalmas kilégzéssel kezdődik – tudja, hogy amit mond, annak súlya van – folytatta elemzését a szakember.

Szó szerint Oroszország, az orosz nép megmentőjének tartja magát. Ahhoz, hogy legyen egy pozitív hagyatéka, az is kell, hogy ne pusztuljon el a világ. Márpedig ha ő megnyomja a gombot, akkor valószínűleg a következő világháborút már botokkal és kövekkel fogják vívni

– következtetett.

Sziklay Bence hasonló módon Volodimir Zelenszkijt is megfigyelte. Rámutatott, hogy az ukrán elnök nagyon sokszor a mellkasából veszi a levegőt, ami annak a jele, hogy nagyon stresszel. – Ez érthető is, de ez már szinte a kétségbeesett kategória – tette hozzá.

 

Színész volt, ami meglátszik a gesztusain is

 

– értékelte „animált” mozdulatait. A szakember abban is biztos, hogy az ukrán államfő mögött is kreatív marketingcsapat dolgozik. Felhívta rá a figyelmet például, hogy az elemzett videós beszédében is fekete pólót viselt, rajta fehér Ukrajna felirattal, amivel egyértelműen a gyász és halál képzetét akarta felidézni tudatalattinkban.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 29-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Gavriil Grigorov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.