Ma szünetel a szemétszállítás Budapesten

Béremelésért sztrájkolnak a hulladékszállítók, déltől tárgyalnak a kukások és az FKF vezetői.

Magyar Nemzet
2022. 10. 04. 10:30
null
20221004 FKF kukások tüntetése Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Ecseri úti telephelyén jelenleg is sztrájkolnak a dolgozók, még mindig nem vették fel a munkát, béremelést követelnek – jelentette a Magyar Nemzet tudósítója a helyszínről, amit a kukások teljesen elfoglaltak. A hulladékszállítók és a vezetőség jelenleg tárgyalnak, várhatóan lesz megegyezés.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Ecseri úti telephelyén számtalan dolgozó gyűlt össze ma reggel fizetésemelést követelve. 

Munkatársunk a kerítésen keresztül beszélt több demonstrálóval, akik a kéréseikre még nem kaptak választ, de jelenleg is tárgyalnak a vezetőséggel az épületben.

A Blikk információ szerint a kukások elsősorban azért demonstrálnak, mert korábban valaki azt nyilatkozta, hogy a hulladékszállítók fizetése egy idő után akár 400 ezer forint is lehet, miközben ők csak az összeg felét keresik Budapesten. Vidéken viszont 400-450 ezer forintokért keresnek munkatársakat a hulladékszállító cégek. 

A kukások azt is sérelmezték, hogy az FKF felvett olyan, jórészt nyugállományú rendőröket ellenőrnek, akik személyautóvak követik a szemétszállító autót, és azt figyelik, kapnak-e pénzt a kukások, és be van-e jelentve vagy sem az a kuka, amit kiürítenek. Az ellenőrök 100-150 ezer forinttal többet keresnek, mint maguk a kukások.

A Blikk arról is beszámolt, hogy háromnegyed nyolckor egy szakszervezeti vezető, Lázár Lászlóné Éva azt mondta a dolgozóknak, vegyék fel a munkát, különben kirúgják őket. Az egyik dolgozó ezután elküldte, és felhívta a figyelmét arra, hogy a szakszervezet dolga a dolgozók képviselete, nem a munkáltató érdekeinek a képviselete a dolgozókkal szemben.

Ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta, állandósultak a problémák a hulladékszállítóknál, nyáron nem kaptak hűtött védőitalt és sok volt az üzemi baleset is.

Az FKF délután kiadott sajtóközleményükben kifejtette: A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben ún. vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött. A Társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette.

Emlékeztettek: A Fővárosi Önkormányzat és az érintett két reprezentatív szakszervezet 2021. júniusában Bérpolitikai Megállapodást kötött, amely az összes Fővárosi Önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. A megállapodás alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai is 15 százalékos átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől. Mint írják, a Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. 

Ezzel együtt a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. 

A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. A BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait. Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását.

Hozzátették, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a Társasághoz és a Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 milliárd Forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására.

Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes délutáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: A tárgyalások részleteiről nem fog jóslatokba bocsátkozni, de azt hangsúlyozta, hogy a hulladékot el kell vinni valakinek a főváros utcáiról. –Ha a munkát nem veszik fel a dolgozok – akkor a katasztrófavédelemhez fordulnak, a helyzet megoldására holnap estig ad haladékot a Főváros – emelte ki a főpolgármester-helyettes.

Borítókép: sztrájk az FKF Ecseri úti telephelyén (Fotó: Mirkó István)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.