Váratlanul elhunyt a belorusz külügyminiszter

Uladzimir Makej a héten még több kötelezettségének is eleget tett, hétfőn pedig orosz kollégájával találkozott volna.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI , Reuters2022. 11. 26. 16:41
MAKEJ, Uladzimir
Minszk, 2022. november 26. 2022. február 16-án Minszkben készített kép Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrõl. Makej, aki 2012 óta volt a fehérorosz kormány külügyminisztere, 2022. november 26-án, 64 éves korában elhunyt. MTI/AP Fotó: -

Uladzimir Makej a héten még több kötelezettségének is eleget tett, hétfőn pedig orosz kollégájával találkozott volna.

Meghalt Uladzimir Makej belorusz külügyminiszter – írta meg szombaton a Belta állami hírügynökség. A 64 éves politikus hirtelen halálát a külügyminisztérium szóvivője jelentette be. Makej 2012 óta volt az ország külügyminisztere.

A politikus a hét elején még részt vett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) – amely egy katonai szövetség több posztszovjet állam között – konferenciáján Jerevánban. 

Sőt hétfőn találkoznia kellett volna Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is – írta meg a Reuters hírügynökség.

A 2020-as belorusz elnökválasztás és tömeges kormányellenes tüntetések előtt Makej volt az egyik kezdeményezője a Nyugathoz fűződő kapcsolatok javítására tett erőfeszítéseknek. Mindemellett a politikus többször bírálta Oroszországot, ám a kelet-európai országban fellángoló tiltakozások után hirtelen megváltoztatta álláspontját, azt állítva, hogy a tüntetéseket a Nyugat ügynökei inspirálták.

Két hónapja Makej védelembe vette Fehéroroszország álláspontját az ENSZ Biztonsági Tanácsában.
 

Belaruszt az agresszor szövetségeseként, sőt a konfliktus részeseként említik. Azt mondjuk, amit eddig is: Belarusz sosem támogatta a háborút, de árulók sem vagyunk! Kötelezettségeink vannak szövetségeseinkkel szemben, és szigorúan követjük most és a jövőben is azoknak a nemzetközi szerződéseknek a szellemét és szövegét, amelyeknek részesei vagyunk

– mondta. –Megdöbbentettek minket Belarusz külügyminisztériuma vezetőjének, Vlagyimir Makejnak a haláláról szóló jelentések – tette közzé a Telegram csatornáján Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is találkozott Makejjel, legutóbb 2019-ben – a vélhetően elcsalt belorusz választások előtt. A találkozót követően a felek akkor aláhúzták, hogy országaik a nyugati és a keleti együttműködésben érdekeltek.

 

Borítókép: 2022. február 16-án Minszkben készített kép Uladzimir Makej belorusz külügyminiszterről. Makej, aki 2012 óta volt a kormány külügyminisztere, 2022. november 26-án, 64 éves korában elhunyt (Forrás: MTI/AP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.