Márki-Zay szerencsétlenül időzített

Márki-Zay Péter pártja már a nyolcadik szervezetet hozza létre a szivárványkoalíció romjain. Ennyi baloldali párt nem tud hatékonyan politizálni. Sőt a választópolgárok szerint nincs szükség ennyi baloldali pártra – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője szerint a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje ennél szerencsétlenebb időzítést nem is találhatott volna.

2022. 11. 29. 5:55
null
20221029 Budapest A Mindenki Magyarországa Mozgalom közgyűlése Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Márki-Zay Péter tovább osztja azt a történelmi töredezettséget, ami a baloldalon kialakult. Talán jobban tenné, ha ebben a helyzetben inkább magát védené vagy hallgatna. Ehelyett pártot alapít. Lehet, hogy menekülésről van szó, de ennél szerencsétlenebb időzítést nem találhatott volna. Ebben a dollárbaloldal-botrányban ő most védekező pozícióban van – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője annak kapcsán, hogy Márki-Zay Péter bejelentette: pártot alapít. Mint ismert, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a polgári értékrendet fogják képviselni az „ezt immár elhagyó Fidesszel ellentétben”. Márki-Zay Péter szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom túl színes ahhoz, hogy kizárólag jobboldali vagy keresztény legyen. Nagy Ervin erre reagálva kifejtette, 

Márki-Zay Péter nem tudja meghatározni önmagát a politikai palettán. – Nincs hitele, másrészről pedig nem tudja magát definiálni, identitásproblémája van, emiatt sem hiszem, hogy ez az egész ötlet sikeres lehet. 

Most is arról beszél, hogy jobboldali, konzervatív, polgári pártot akar létrehozni, miközben az a politikai narratíva, amit tőle eddig megismertünk, az a globalista baloldal mondandójába illeszkedik – értékelt.
Az elemző emlékeztetett, Márki-Zay Péter április óta többször beszélt országos politikai ambícióiról, annak ellenére, hogy óriásit bukott az ellenzéki koalíció. – Már a bukás másnapján is célzott rá, hogy pártot akar létrehozni. 

Célja ebben a helyzetben az, hogy a kampány alatt szerzett politikai tőkét, ismeretséget megpróbálja beleforgatni a következő időszakba, megpróbál felszínen maradni, megpróbál az országos politikában egy ilyen párt segítségével megmaradni 

– mondta. Az elemző szerint Márki-Zay Péter nem érti, mi a különbség a politika és az üzleti élet között. Mint mondta, a politikában nem működik a „mindegy, hogy mit, csak beszéljenek rólam” stratégia. – Az üzleti életben ez beválhat, de ott sem mindig. Ha negatív kontextusban beszélnek egy politikusról, hiába hívja fel magára a figyelmet, nem tud valódi politikai haszonhoz jutni – részletezte. 

Nagy Ervin úgy látja, a párt sikerességének az esélye a nullához közelít. Kifejtette, Márki-Zay Péter hitelessége a választások során mélypontra került, majd a magyar demokrácia történetének legsúlyosabb pártfinanszírozási botránya tovább roncsolta a megítélését. – Ebben a helyzetben Márki-Zay Péter neve nem lehet húzónév. 

Nem gondolom, hogy rengetegen csatlakoznának ehhez az új párthoz. Egy olyan párt, amely képtelen önmagát meghatározni, nem lehet húzóerő. Ráadásul az ellenzéki oldalon is sokan kerülik őt. 

Vele egyik párt vagy pártvezető sem vállal szívesen közösséget. Sőt, az egész amerikai pénzekkel kapcsolatos botrányt megpróbálják rátolni. Ki is akarna közösségben lenni egy olyan emberrel, aki egy ilyen durva beavatkozási kísérletbe és botrányba keveredett bele, úgy, hogy ezt még vállalja is – mondta. Hozzátette: ha Jakab Péter mozgalmát is számoljuk, akkor Márki-Zay Péter pártja már a nyolcadik, a szivárványkoalíció romjain létrehozott szervezet. Nagy Ervin szerint ennyi baloldali párt nem tud hatékonyan politizálni. Sőt, a választópolgárok szerint sincs szükség ennyi baloldali pártra.

Borítókép: a hódmezővásárhelyi polgármester mindenáron országos tényező akar maradni (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.