Détári Lajos drasztikus megoldással tenné támadóbbá a futballt

Szokás szerint Détári Lajos, a Magyar Nemzet világbajnoki szakkommentátora a nyolcaddöntőket is értékelte, és természetesen taglalta a negyeddöntők esélyeit is. Ahogyan megjósolta, történt újabb meglepetés, ám zömmel a papírforma érvényesült. Szerinte Marokkó a spanyolok kiverésével elérte a maximumot, és ha a tippjei bejönnek, akkor Portugália, Franciaország, Hollandia és Brazília lesz a négy elődöntős. Nem tetszik neki a sok hátraadogatás, és ezért drasztikus ötletet javasol a FIFA-nak.

2022. 12. 07. 16:47
Détári Lajos
Budapest 20180418 Labdarúgás 2018 Détári Lajos hatvanegyszeres válogatott labdarúgó 55 éves Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

megmondta: lesz meglepetés a katari világbajnokság nyolcaddöntőiben. Az utolsó napig lényegében érvényesült a papírforma, ám kedden délután megtörtént az, amire senki sem számított, Marokkó, ha tizenegyesekkel is, de kiütötte Spanyolországot, így a németek után egy újabb korábbi világbajnok búcsúzott Katartól.

– Persze, ez meglepetés, de eddig sem tetszett a spanyolok tili-tolis futballja – kezdte a nyolcaddöntők értékelését a korábbi világválogatott magyar labdarúgó. – Ez a Barcelona játéka volt évekkel ezelőtt, de a katalánok ebből nagyszerűen váltottak át veszélyes támadásokra, erre most ez a válogatott nem volt képes. Marokkó nagyon motiváltan lépett pályára, egységes, megalkuvást nem ismerő játékosokból áll a csapat, megérdemelte a továbbjutást.

 

Spanyolország játékosai három tizenegyest is elhibáztak, negyedik próbálkozásra már nem is volt szükség… Détári Lajos annak idején sok büntetőt végzett el, és nem is érti a ma elharapózó gyakorlatot.

– Bizonytalanul, totojázva futnak neki a labdának, nincs sebességük, és így nem lehet erőből megrúgni. Tudom, is rendre így csinálja, de elég sokat ki is hagy. Ez azért érthetetlen, mert az előny sohasem a kapusé, mert egész egyszerűen nem érhet oda a labdára, ha a másik erősen és pontosan célozza meg valamelyik sarkot. Így azonban, ha van idege kivárni, a rúgó kényszermegoldást választ, ráadásul csak gyengén rúghatja meg a labdát, így könnyebb elcsípni.

BUSQUETS, Sergio
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Az Egyesült Államokat az egyik legígéretesebb csapatnak tartotta, ám Détári Lajos szerint a jelenlegi képessége szerint szerepelt az amerikai válogatott, amely négy év múlva beérve hazai pályán – az USA társrendező lesz Mexikó és Kanada mellett – szép eredményt érhetett el. Azt mondja, a többi kieső is papírforma, amely csak a spanyolok búcsújával borult fel. Ugyanakkor áttérve a pénteki és szombati negyeddöntőkre, Marokkót már nem tartja többre, mert nem lát neki esélyt Portugália ellen.

– A portugálok igazán megérkeztek a világbajnokságra, elsősorban azzal, hogy 

Fernando Santos szövetségi kapitány bátran meglépte azt, amit muszáj volt neki. nélkül roppant erős csapatot küldött a pályára, az ötszörös aranylabdás már nem igazán illik oda.

A játékosok rengeteget futottak jó taktikai érzékkel, tudták, mit akarnak, és azt igen gyorsan valósították meg, most azt mondom, hogy Portugáliával is számolni kell, ha a végső győzelemre esélyes csapatokat keressük. A másik ágon nem lehet kétséges Brazília sikere, úgy látom, a horvátok erőn felül teljesítve jutottak el a legjobb nyolc közé. elfáradt a negyedik meccsre, márpedig a válogatott játékának a minősége nagyrészt rajta múlik.

 

Détári Lajos úgy tippel, Franciaország és Hollandia lesz még érdekelt a jövő heti elődöntőkben, tehát nem lesz világbajnok Argentínával, és az angol játékosok is utazhatnak haza felkészülni a Premier League folytatására.

– Az argentinoknál Messi a kulcsember, ő még most is képes olyan húzásokra és megoldásokra, amilyenekre a többiek nem. Louis van Gaal a világ egyik legjobb edzője – minden hájjal megkent, rutinos szakember, a keze alatt nagyszerű futballistákkal –, és megtalálja a módját, hogy Messit a kaputól harminc méteren kívül tartsa. Ezért úgy vélem, a hollandok lehet, hogy tizenegyesekkel, de továbbjutnak. Anglia még mindig nem a legerősebb összeállításában kezdett a legutóbb, és Marcus Rashfordot nagyon hiányoltam a kezdőből, és a csapat joggal jutott el a nyolc közé, de ennél többre nem hivatott annak ellenére sem, hogy tavaly hazai pályán ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. A franciák nagyon egyben vannak, a csatáraik életveszélyesek, roppant hasznosan futballozik, nálam az egyik esélyese a világbajnokságnak.

Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mohammed Dabbous

Ennyi mérkőzés után már fel lehet fedezni szakmai irányvonalakat, lehet látni, hogy hol van és merre tart a világ labdarúgása, és Détári Lajosnak nem mindig tetszik az, amit lát.

– Azok a csapatok érhetnek el sikereket, amelyek tudnak előremenni és gólokat lőni. Ez ilyen egyszerű. A sok hátrapassz, a visszafelé adogatás tönkreteszi a játékot, és szerintem itt az idő, hogy a FIFA elgondolkodjon, és más irányba terelje a futballt. Láttam olyat is, hogy az egyik csapat szögletet harcolt ki, majd beívelés vagy támadást segítő ötlet helyett visszapasszolgatták a labdát a saját kapusukig – ennek vajon mi az értelme? Én azt sem tartanám rossz ötletnek, ha megtiltanák a hazaadást, nagyon kíváncsi lennék, milyen irányt venne úgy a labdarúgás, szerintem kimondottan jót tenne neki.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022 

Borítókép: Détári Lajosnál a portugálok is esélyessé váltak az aranyéremre (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.