A gijóni gyalázat, ami után szabályt változtatott a FIFA + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár kilencven éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és bizony tragikus pillanatai közül. Ezúttal az 1982-es, botrányos nyugatnémet–osztrák meccs történéseit idézzük fel.

Juhász Attila
2022. 12. 08. 6:50
1982 FIFA World Cup, Germany - Austria
1982 FIFA World Cup in Gijon, Spain: Germany - Austria 1:0 on June 25th 1982. general (Photo by Werek / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1982-es spanyolországi labdarúgó-világbajnokság első csoportkörének második kvartettjében előzetesen szinte mindenki az akkoriban kétszeres világbajnok nyugatnémetek és az osztrák válogatott továbbjutását várta, legfeljebb a chilei együttesre gondolhattak egyesek mint olyan csapatra, amely afféle sötét lóként esetleg belezavarhat a történésekbe, netán boríthatja a papírformát.

Ehhez képest a csoport bombameglepetéssel kezdődött! A rendkívül motivált Algéria általános megdöbbenésre 2-1-re legyőzte a Nationalelfet, így innentől kezdve gyakorlatilag minden borult. A nyugatnémetek kapaszkodhattak, ennek megfelelően simán győzelmet arattak a csalódást keltő Chile ellen, amely válogatottat előbb az osztrákok, majd az utolsó fordulóban Algéria is legyőzte, ám az észak-afrikaiak sem tudtak azért makulátlanok maradni, a nagy bravúr után Ausztriától már két góllal kikaptak.

Az utolsó összecsapás, a Nyugat-Németország–Ausztria meccs előtt így festett a csoport állása:

Ausztria – 4 pont (3-0-s gólkülönbség), Algéria – 4 (5-5), Nyugat-Németország – 2 (5-3) és Chile – 0 (3-8) (akkoriban még a győzelemért kettő, míg a döntetlenért egy pont járt).

Mivel akkor még nem kellett az utolsó kör meccseit azonos időpontban kezdeni, egyértelmű volt, hogy egy kis különbségű – egy- vagy kétgólos – német győzelem mindkét csapat továbbjutását jelentheti.

És lássanak csodát, pontosan így is történt 1982. június 25-én Gijonban, az El Molinónban! Horst Hrubesch fejelt egy gólt Friedrich Koncilia kapujába a 10. percben, ezt követően pedig elkezdődött a gyalázat.

Néhány megiramodástól eltekintve csupán békés passzolgatást, afféle baráti játszadozást láthatott a helyszínen jelen lévő több mint negyvenezer, a tévékészülékek előtt pedig világszerte sok millió néző.

Beszámolók szerint a nyugatnémet kommentátor azt mondta, hogy amit lát, annak semmi köze a futballhoz, az osztrák tévé riportere pedig nemes egyszerűséggel elhallgatott, tüntetőleg nem közvetített tovább.

A meccs később a korabeli nemzetközi sajtóban a „gijóni megnemtámadási egyezmény” és a „gijóni szégyen” gúnyneveket kapta, illetve a németek futballvilágbajnoki skandalumnak is elnevezték.

Ami viszont tény: a meccset a Német Szövetségi Köztársaság csapata 1-0-ra megnyerte, így Ausztriával kart karba öltve továbbjutott, a szintén négypontos Algériát egyszerűen kigolyózták.

Talán a legbeszédesebb és legárulkodóbb kép az volt, amely azt a pillanatot örökítette meg, amikor a két szövetségi kapitány, Jupp Derwall és Georg Schmidt egymásra mosolyogva, teljes egyetértésben fogott kezet egymással.

Mivel azonban a mindenki számára nyilvánvaló bundát bizonyítani nem lehetett – lehet, hogy nem is akarták? –, maradt a pályán elért eredmény, a német és osztrák továbbjutás, az algériai kiesés.

A gyalázatos meccsnek azért mégiscsak lett egy következménye. A FIFA ugyanis ezt követően beleírta a világbajnokságok szabálykönyvébe, hogy innentől kezdve egy időben rendezzék a csoportkör utolsó fordulójának meccseit, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

Algériát persze ez már kicsit sem vigasztalta már…

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Az 1982-es, botrányos nyugatnémet–osztrák vb-meccs egyik jelenete (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.