idezojelek

Grószt a guta kerülgette

Pozsgay Imre államminiszter tükröt tartott az elvtársak elé.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Harmincnégy éve, 1989. január 28-án Pozsgay Imre államminiszter a Kossuth rádióban kijelentette: 1956-ban népfelkelés volt.
A rendszer alapját kérdőjelezte meg ez a mondat. Ha ötvenhatban nem ellenforradalom dúlt, mi szükség volt az orosz beavatkozásra? Hisz akkor az erőszak és a megtorlás a hatalomból elzavart, majd újra a nyakunkba ültetett rezsim érdekében történt. Hogyan van ez?

Pozsgay tudatosan választotta meg a pillanatot: Grósz Károly épp külföldön volt, ott értesült a történtekről. A guta kerülgette az MSZMP-főtitkárt, akinek amúgy is kezdett kicsúszni kezéből a gyeplő: 1988. október 23-án még szétverette a forradalomra emlékezők megmozdulását, később a fehérterrorral riogató beszéde is visszafelé sült el, a gazdaság agonizált, a sajtó már nem számított a párt monopóliumának.  

„Áthidaló megoldásként” két héttel később maga a pártvezetés is népfelkelésnek minősítette 1956-ot, azzal a szánalmas kiegészítéssel, hogy „a végén felerősödtek benne az ellenforradalmi tendenciák”. Pozsgay tükröt tartott az övéi elé. Jobb szimatú elvtársak ekkortájt kezdték el fölfedezni magukban az illegalitásba kényszerült Nagy Imre-szimpatizánst. A még jobb szima­túak pedig már a hétpecsétes pártiratok eltüntetésének lehetséges módoza­tait latolgatták. Noha még élt Kádár (pártelnökké „lefokozva”, leépülten üldögélt Apró Antallal szomszédos rózsadombi villájában), még itt voltak az oroszok, még fegyver volt a munkásőröknél, ám épeszű ember már tudta, a „népi demokráciának” nevezett emberkísérletnek harangoztak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: A Szent István-díjas Pozsgay Imre egykori államminiszter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.