Szankciós politika: Lengyelország elrettentő példája + videó

A lengyel példa tanulsága, hogy az energiapolitikában az érzelmektől vezérelt, hirtelen beavatkozásoknak nagy ára van. Lengyelország az egyik függésből a másikba rohant, mindezt hosszú távú elköteleződés árán és várhatóan óriási költségen tette – hangsúlyozta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

Magyar Nemzet
2023. 01. 31. 17:30
MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2022. november 16. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezlete a varsói kormányfõi hivatalban egy rendkívüli kormányülés után, a 2022. november 16-ára virradó éjszaka. Elõzõleg robbanás történt a kelet-lengyelországi Przewodówban és két ember életét vesztette. Sajtóhírek szerint két rakéta csapódott be a falu egyik gabonasilójába, miközben Oroszország folytatja háborúját Ukrajna ellen. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen szerint Európának végleg el kell fordulnia az orosz gázszállításoktól. Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a lengyel példán keresztül mutatta be, hogy mindez mit jelent a gyakorlatban. 

– A szankciók terén Lengyelország az Európai Unió éltanulója. Éves gázigényük 20 milliárd köbméter, aminek mindössze 15 százalékát képesek maguk előállítani, a többit importálniuk kell. A háború előtt a legnagyobb beszállítójuk Oroszország volt évi csaknem tízmilliárd köbméterrel, a második pedig Németország négymilliárddal, aminek jelentős része, közvetve szintén Oroszországból érkezett. A lengyelek az orosz beszállításokat már a háború előtt is csökkenteni akarták, ezért új norvég vezetéket és cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas létesítményeket építettek – ismertette a szakértő a közösségi oldalára feltöltött videós bejegyzésében. 

Emlékeztetett: miután kitört a háború, Lengyelország elsőként követelte a teljes körű uniós energiaembargót, de közben a szokásosnál korábban, fokozott ütemben megkezdte feltölteni tárolóit – továbbra is orosz gázzal. Így amikor Oroszország tavasszal jelezte, hogy rubelben várja a kifizetéseket, Lengyelország tárolói már magas szinten álltak, rendelkezett LNG- terminálokkal és mindössze néhány hónapra volt a norvég vezeték átadásától, úgyhogy nem tett eleget az orosz kérésnek, és májusban – első európai országként – levált az orosz szállításokról.

Lengyelország ezzel a szankciópárti politikusok jó példájává vált, azonban ezzel a történetnek még nincs vége.

– A leválás óta Lengyelország a korábbi orosz függését lényegében egy az egyben amerikaira cserélte. Az állami energiavállalatuk vezetőjének múlt heti nyilatkozata alapján, egy új, húszéves megállapodással a háború kezdete óta megkötött, hosszú távú amerikai szerződésállományuk évi nyolc és fél milliárd köbméterre nőtt, ami csaknem eléri a korábbi orosz import mennyiségét. Az új forrás borítékolhatóan nem lesz olcsó: az előző negyedévben az USA saját piacához képest hétszeres áron értékesített Európába – magyarázta Hortay Olivér.

A szerződések nagy része ráadásul úgynevezett Free on Board megállapodás, ami azt jelenti, hogy a szállításról a vásárlónak kell gondoskodni. Ehhez a lengyelek dél-koreai és kínai tankerhajókat terveznek bérelni. Várhatóan azonban ez sem lesz egyszerű, mert a megugró európai LNG-igény miatt tankerhajókból is hiány van. A tavalyi évben több mint másfélszer annyi megrendelést adtak le új hajókra, mint egy évvel korábban és a kapacitások végesek, ráadásul az emelkedő alapanyagárak és a fokozódó környezetvédelmi elvárások folyamatosan növelik a tankerek előállításának költségeit is.

Hortay Olivér szerint a lengyel példa tanulsága, hogy az energiapolitikában az érzelmektől vezérelt, hirtelen beavatkozásoknak nagy ára van. Lengyelország az egyik függésből a másikba rohant, mindezt hosszú távú elköteleződés árán és várhatóan óriási költségen tette. 

– Lengyelország szankciós politikája nem jó, hanem elrettentő példa, amiből az EU legfeljebb azt tanulhatja meg, hogy milyen hibákat nem szabad elkövetnie – tette hozzá az üzletágvezető.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.