Dárdai elmondta a feltételeit, miként térne vissza edzőként

Dárdai Pál nem futamodik meg a feladat elől. Elmondta, milyen esetben lenne hajlandó ismét vezetőedzőként dolgozni. Noha általánosságban beszélt, elsősorban mindenki nyilván a Herthára gondol, amely a Bundesliga 17. helyén áll, tehát a kiesés fenyegeti. A klub korábbi vezetőedzőjét elsősorban nem az anyagiak foglalkoztatják, barátságos légkört akar maga körül. Az Ajax modelljét tartja követendőnek.

Magyar Nemzet
2023. 02. 01. 8:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor edzőként kapok egy ajánlatot, azt kell éreznem, hogy a feladat illik hozzám. Nem vagyok az a típus, aki csak úgy elfogad egy munkát. Motiváltnak kell lennem. Mindegy, hogy a Bundesligában, a másodosztályban vagy az utánpótlásban. Őszinte emberekre van szükségem magam körül. Ha ez adott, belevágnék, akár azonnal.

A pénzügyi rész másodlagos, nem éhezem, nem vertem el a pénzemet kaszinókban

– jelentette ki a német Kicker lapnak adott interjúban.

A korábbi magyar szövetségi kapitány arról is beszélt, milyen körülmények között vette át először a Hertha irányítását 2015-ben, amikor egyúttal távozott a magyar válogatott éléről.

– Egy fillér sem volt a kasszában. Ifjúsági koordinátorként jöttem, mindenben részt vettem az U9-estől az U23-as csapatig. Nagyszerű időszak volt – monda a 46 éves szakember, aki akkor egészen 2019-ig irányította a berlini csapatot. Aztán 2020-ban visszatért, s erre ő maga sem emlékszik már ilyen derűsen. Úgy fogalmazott, az inkább mentőakció volt, de úgy érzi, jól kezelte a helyzetet. Dárdait 2021 őszén felmentette az azóta kirúgott Fredi Bobic, de miként a magyar szakember megerősítette, ez nem tört össze benne mindent, továbbra is szorít a Herthának.

Arról is beszélt, edzői munka nélkül sem unatkozik, hiszen három fia van, akik mind fociznak.

– Néha meghívnak a magyar válogatotthoz vendégként, és előadásokat tartok a magyarországi edzői licenceken is – beszélt további feladatairól. 

Dárdai az Ajax példáját tartja követendőnek, szerinte a Herthának is erre az útra kellene rálépnie.

– A Herthánál mindig is az volt az álmom, hogy olyan rendszert és elveket hozzak létre, mint az Ajax Amsterdamnál. Az Ajax példakép lehet a Herthának. Sikeresek, nagyon stabilak és nagyon vonzó klub voltunk a legjobb ifjúsági játékosok számára, mint például Mitchell Weiser, Valentino Lazaro vagy Niklas Stark. Ezek a srácok már tizenhét évesen a felnőttcsapattal edzhettek, amiből óriási hasznot húztak. Igen, olykor hibáztak. De ha a fiatal játékosok nem hibáznak, nem jutnak el sehova. Hibákat kell elkövetni és tanulni. Sajnos gyakran nehéz őket korán beépíteni a csapatba, mert az edzőkre általában óriási nyomás nehezedik, eredményt várnak el tőlük.

Dárdai Pál részletesen beszélt az utánpótlás-nevelő munka fontosságáról, a kiválasztás nehézségeiről is. – Inkább a fiatalokkal való közös munka híve vagyok. Egy játékos hosszú távú fejlesztése és a profi csapatba való beépítése az igazi kihívás. A jó kiválasztás természetesen szükséges és segít, de sok olyan tulajdonság van, amelyet nagyon nehéz felmérni, mindenekelőtt a mentalitást. Ezért teljesen normális, hogy vannak jó és rossz transzferek.

Elméletileg meg tudnék szerkeszteni egy videót egy játékosról, aki ugyan nem játszik jól, de a videó mégis vonzóvá teszi, és persze fordítva. Ez mindig egy kis manipuláció, ha nem ismered jól a játékost. A videók alapján azt gondolhatnánk, hogy ott csak világbajnokok játszanak.

Dárdai elmondta a véleményét, hogy a német labdarúgás egészét tekintve ismét a képzésre kellene fordítani az energiát, mert a francia bajnokság valóságos tehetségliga, amely ontja a jobbnál jobb játékosokat.

Fotó: Dárdai Pál, amikor még a Hertha vezetőedzője volt (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.