A kijevi rendőrkapitányság futtatta a prostituáltakat

Érdemes követni az Ukrán Belbiztonsági Szolgálat közösségi oldalait, mert olykor egészen elképesztő fogásaik vannak. Sikkasztás, vesztegetés, csempészés, hamisítás, rablás, illetve a háború kirobbanása óta a kollaborálás az oroszokkal – nincs olyan nap, hogy ne jelentsenek valamilyen esetet. Az utóbbi időben pedig a felső vezetést is elérték a botrányok; legutóbb a kijevi rendőrkapitányságról derült ki, hogy prostituáltakat futtattak.

2023. 02. 03. 17:14
null
Rajtaütés a kijevi prostituáltakon, akiket a rendőrség fedezett. (Forrás: SBU)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb botrány robbant ki Ukrajnában: az Ukrán Belbiztonsági Szolgálat (SZBU) leleplezte, hogy az úgynevezett Migrációs Rendőrkapitányság (a rendőrség alá tartozó, migrációs ügyekkel foglalkozó részleg) vezetősége prostituáltak futtatását fedezte a fővárosban és az ország más megyéiben. Sajtóközleményük szerint a magas rangú rendőrök egy olyan bűnszervezet működéséhez asszisztáltak, amely 18 és 30 év közötti, sérülékeny helyzetben lévő nőket dolgoztatott prostituáltként, illetve új lányok beszervezésén dolgozott „intim és eszkortmunkára”. Információik szerint egész Ukrajna területén működtek, sőt külföldre is közvetítettek lányokat.

Egy éjszakáért 500 és 10 ezer dollárt (175 ezer–3,5 millió forint) közötti összeget kértek el, havi bevételük pedig meghaladta az ötvenmillió hrivnyát (majd félmilliárd forintot).

A hadseregen nyerészkedtek

Tovább gyűrűzik az a legfelsőbb köröket elérő korrupciós botrány is, melynek során kiderült, a katonáknak szánt felszerelésen és ellátmányon nyerészkedtek. A Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hetilap is hírt adott róla, hogy minap meggyanúsították Bohdan Hmelnickijt, az állami beszerzési igazgatóság vezetőjét, illetve Vjacseszlav Sapovalov nemrég menesztett védelmi miniszterhelyettest is. Előbbit azzal vádolják, hogy több mint százmillió hrivnya értékben 5700 silány minőségű golyóálló mellényt vásárolt a hadseregnek, utóbbit pedig, hogy egymilliárd hrivnyányi egyéni védőfelszerelés beszerzése maradt el. És ki tudja, milyen csontváz esik még ki a szekrényből a vizsgálódások során. Hiszen az egész ügyet egy oknyomozó újságíró robbantotta ki, aki rájött, hogy a védelmi minisztérium jócskán túlárazott szerződést kötött a fegyveres erők élelmezésére.

Az árak összehasonlításából kiderült például, hogy miközben a tojás árát 17 hrivnyában rögzítették, addig az élelmiszerláncokban alig hét hrivnyáért is kapható.

A leleplezésbe már több magas rangú tisztségviselő is belebukott, de az ügy felgöngyölítése még csak ezek után következhet.

A Kárpáti Igaz Szó emlékeztetett rá, hogy néhány napja elbocsátották az ukrán Állami Vámszolgálat vezetőjét, valamint első helyettesét is. Ugyanakkor házkutatás volt az Állami Adószolgálatnál, továbbá Ihor Kolomojszkij oligarchánál az Ukrnafta olajvállalattal kapcsolatban, és más politikusoknál is.

Az ország megváltozik a háború alatt. Ha valaki nem áll készen a változásra, akkor az állam jön és besegít

– fenyegetőzött a korrupciós ügyekkel kapcsolatban a kormánypárt frakcióvezetője. És akkor az már csak olaj volt a tűzre, hogy nemrégiben kénytelenek voltak megtiltani tisztségviselők külföldi vakációzását, miután fény derült rá, hogy vezető politikusok – köztük a Nép Szolgája lemondatott frakcióvezető-helyettese – tengerparti luxusnyaralásokon pihent, miközben a hadköteles férfiak nem hagyhatják el az országot, a katonák pedig vérüket adják a fronton.

Korrupció és besúgók

Az SZBU – alighanem elrettentés céljából nyilvánosságra hozott – bejegyzései alapján gyakorta csapnak le olyanokra is, akik megpróbálják megdézsmálni a különféle segélycsomagokat. A háború kirobbanásának első évfordulójához közeledve még mindig rendszeres az is, hogy az oroszokkal kollaboráló ukránokon ütnek rajta. Ez jelentheti azt is, hogy a szankciókat megkerülve kereskednek az oroszokkal vagy oroszbarát ukránokkal, de akár azt is, hogy információkat adnak át az ellenségnek, netán konkrét támadásra készülnek.

Borítókép: Rajtaütés a kijevi prostituáltakon, akiket a rendőrség fedezett (Forrás: SZBU)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.