„Úgy éreztem, ha meg kell halnom, legalább a családommal lehessek”

A Törökországot és Szíriát is súlyosan érintő földrengésben már több százan elhunytak, a sebesülteket pedig néhány ezerre becsülik. Ankara nemzetközi segítséget kért a mentéshez. A katasztrófa után több túlélő is nyilatkozott arról, hogy hogyan élte meg a szerencsétlenséget.

Magyar Nemzet
2023. 02. 06. 11:55
túlélő
Rescue workers and volunteers pull out a survivor from the rubble in Diyarbakir on February 6, 2023, after a 7.8-magnitude earthquake struck the country's south-east. - At least 284 people died in Turkey and more than 2,300 people were injured in one of Turkey's biggest quakes in at least a century, as search and rescue work continue in several major cities. (Photo by ILYAS AKENGIN / AFP Fotó: ILYAS AKENGIN / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kilencen voltunk otthon. A két fiam még mindig a romok között van, őket várom” – nyilatkozta törött karját fogva, az arcán sebesüléssel egy délkelet-Törökországban élő nő a Hindustan Times-nak, India egyik legnagyobb napilapjának.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, hétfőre virradóan Törökországot és Szíriát a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg. Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtótájékoztatóján legalább 912 elhunytról és 5385 sebesültről számolt be – mindeközben Szíriában a halottak számát 237-re, a sebesültekét 600-ra becsülik. Ankara mentőcsapatokat küldött az érintett területekre és 4-es szintű riasztást rendelt el – amely nemzetközi segítéség kérését is magában foglalja. Az Európai Unió, Izrael, Ukrajna, Oroszország, Azerbajdzsán, Kazahsztán is bejelentette már, hogy segítséget nyújt Törökországnak a katasztrófa okán.

„Egy hatalmas zajra riadtam, majd a szomszéd épület összedőlt. Az utcára szaladtam, mindenki sikoltozott.” – mondta egy harmincéves férfi a Hindustan Times-nak.

A puszta kezemmel dobáltam odébb a köveket, majd sikerült kihúznunk egy sebesültet a törmelék alól. Szűnni nem akaró volt a sikoltozás

– emlékezett vissza.

A földrengés során megsérült gyerek a a szíriai–törökországi határon fekvő Báb al-Hava kórházban 2023. február 6-án. (Forrás: Aaref Watad / AFP)

A BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozó férfi elmondta – a maga mögött romokban álló épületre mutatva –, hogy egy barátjának a családja a legfelső emeleten lakott, a mentőalakulatok sikeresen megtalálták őket. „Hatalmas szerencse, hogy mi a földszinten laktunk” – tett hozzá hálálkodva.

„Éppen aludtam, amikor a feleségem felkeltett. Rémisztő volt látni, ahogy minden remegett körülöttünk. Percekig tartott mindez” – mondta a BBC-nek egy másik túlélő.

Nilüfer Aslan az Euronews-nak pedig mint fogalmazott: „Egy ötödik emeleti lakásban laktunk, én szóltam a családnak, hogy földrengés van. Menekülni kezdtünk. Egyben akartam tartani a családot, úgy éreztem, hogy legalább haljunk meg együtt, ugyanazon a helyen. Ez volt az egyetlen dolog, ami eszembe jutott” – mesélte. 

Borítókép: mentőcsapatok húztak ki a romok alól egy túlélőt a törökországi földrengés után Diyarbakirban 2023. február 6-án. (Forrás: Ilyas Akengin/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.