Gulyás Gergely: Brüsszel követel és utasít, ami óriási veszélyt jelent az Európai Unióra

Magyarországnak nem kínálkozik megfelelőbb alternatíva az EU- és a NATO-tagságnál Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. Ugyanakkor nem kívánatosnak nevezte, hogy a Nyugat-Európára jellemző uniformizációs törekvések sikerrel járjanak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 08. 10:40
GULYÁS Gergely
Lakitelek, 2022. december 16. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a Lakitelek Népfõiskola évzáró rendezvényén 2022. december 16-án. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Magyarországot politikailag határozzuk meg, akkor ott a helyünk, ahol tagok vagyunk – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy felvidéki hetilapnak nyilatkozva szerdán. 

A miniszter úgy fogalmazott, nem kérdés, hogy a rendszerváltoztatás egyik célkitűzése épp az európai uniós és a NATO-tagság volt.

Bármennyi csalódás is ért és ér bennünket, jobb alternatíva ma sem kínálkozik

 – vélekedett.

Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy Közép-Európában kell körülnézni ahhoz, hogy az országunk világnézethez és értékfelfogáshoz közel álló államokat találjunk. 

A miniszter azt mondta, nagy híve a közép-európai együttműködésnek és összefogásnak, a visegrádi négyek kooperációjának, sőt az utóbbi kiterjesztésének is.

Egyúttal a Brüsszel és Budapest közötti viták oka mögött is a mélyebb, világnézeti törésvonalak meghúzódását nevezte meg.

Brüsszel a jogállami alapelvekről réges-rég lemondott, kizárólag a hatalmi küzdelmekre koncentrál

 – közölte.

Gulyás Gergely szerint Brüsszel egyszerűen utasításokat ad vagy politikai követeléseket fogalmaz meg, ami óriási veszélyt jelent az Európai Unióra. 

Arról is beszélt, hogy egyre nagyobb a differencia egyes tagállamok között, ennek okát az uniós jog és a közös alapelvként elfogadott szerződések figyelmen kívül hagyásában látja. 

A miniszter azt mondta, hogy furcsa paradoxon állt elő. A vasfüggöny idején a politikai különbségek sokkal nagyobbak voltak, de a társadalmiak jóval kisebbek. Mára ez megváltozott: Nyugat-Európában nem kérnek mindazokból a hagyományos, a társadalmakat korábban összefűző értékekből, amelyekre Európa épült. És mi ragaszkodunk ehhez – mondta, hozzáfűzve, hogy más tagállamok érdekérvényesítésre használják az uniót. 

Gulyás Gergely a létező legrosszabb forgatókönyvnek nevezte, ha a két, széttartó megközelítés előbb-utóbb szétszakítaná az EU-t.

Megemlítette a miniszter azt is: Nyugat-Európa országai azt hiszik, hogy ha ők feladták azokat az értékeket, amelyeken a társadalmaik alapultak, akkor Közép-Európának is így kell tennie. 

Egy politikai közösség, egy egységes belső piac akkor is tud eredményesen működni, ha közben a társadalmak különböznek egymástól

 – közölte. 

Megoldásként, arany középútként azt látja elfogadhatónak, ha politikailag egyben tartjuk, de elfogadjuk és tiszteljük a különbségeket. Mint mondta, a legnagyobb baj Brüsszellel és a nyugat-európai országok többségével, hogy sokat beszélnek ugyan a toleranciáról, de alapvetően intoleránsak.

A kontinens legnagyobb történelmi értéke, hogy sokszínű nemzetek alkotják

 – hangsúlyozta, megjegyezve: ennek elismerése az EU alapdokumentumaiban is szerepel.

Gulyás Gergely nehézségnek nevezte, hogy Európa nem volt képes létrehozni egy olyan haderőt, amely ugyan nem szünteti meg a nemzeti hadseregeket, de képes katonai tekintélyt adni a kontinensnek.

A magyar emberek ellenálló képessége kifejezetten erős

– húzta alá a miniszter, majd hozzátette, a magyar nemzethez tartozás sokkal több előnyt nyújt, mint az elmúlt nyolcvan-száz évben bármikor.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Lakitelek Népfőiskola évzáró rendezvényén 2022. december 16-án (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.