Nagy ellenfelet kaptak Kínában a Liu fivérek, Lina már őt ölelgeti + videó

A hét végén a hollandiai Dordrechtben befejeződik a rövid pályás gyorskorcsolyázók 2022/23-as világkupa-sorozata. A hazánkat tavaly év végén elhagyó olimpiai bajnokaink, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor bemutatkozására még továbbra is várni kell a kínai csapatban, a dél-koreai Lim Hjo Dzsun (Lim Hyo-jun) viszont jégre lép, és a múlt hét végén új nevén, mint Lin Hszio-csün (Lin Xiaojun) remekül debütált új hazája válogatottjában.

2023. 02. 08. 19:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor távozása után figyelünk a kínai válogatottra, a fivérek pedig bizonyosan figyelnek a 26 éves Lim Hjo Dzsunra, aki nem akárki a rövid pályás gyorskorcsolyában. Dél-koreaiként otthon, a 2018-as phjongcshangi téli olimpián 1500 méteren aranyérmes lett, 500 méteren pedig a harmadik helyen ért célba, a short track egyik nagy klasszisa. Az ötkarikás játékok után, márciusban a montreali vb-n a dél-koreai váltóval 5000 méteren arany-, egyéniben 1000 és 1500 méteren ezüstérmes lett. A következő évben, a 2019-es szófiai világbajnokságon össztettben, 1000 és 1500 méteren, s a váltóval egyaránt az első helyen végzett. 2019 nyarán azonban szexuális zaklatás miatt egyéves eltiltást kapott a Koreai Korcsolyázó-szövetségtől, és a 2020-as szöuli világbajnokságon nem indulhatott el. A versenyzőt azért tiltották el, mert az egyik edzésen lehúzta egyik fiatalabb társa nadrágját női csapattársak jelenlétében.

Liu
A Liu fivéreknek nehéz dolguk lesz: Drezdában 500 méteren Lin Hsziao-csün győzött Csung Jü-csen előtt. Fotó: ISU

A történet azonban 2021 júniusában váratlan fordulatot vett, a versenyzőt a bírásági tárgyalásokon, két fórumon is felmentették. Bizonyítást nyert, hogy az „áldozata” szemtelenkedett a társaságban levő női sportolókkal, Lim pedig csak bolondozásképpen büntette meg.

Ám emlékezhetünk, hogy a szexuális zaklatás vádját milyen komolyan veszik Dél-Koreában. A 2019-es kvangdzsui vizes vb-n olimpiai bronzérmes úszónkat, Kenderesi Tamást letartóztatták, miután a versenyei után egy szórakozóhelyen – elmondása szerint véletlenül – hozzáért az egyik táncosnő fenekéhez, aki feljelentette őt. Nem volt könnyű elsimítani az ügyet, először úgy volt, hogy Kenderesi tíz napig el sem hagyhatja az országot, de végül megúszta átszámítva 744 ezer forintos pénzbírsággal.

A Liu fivéreknek gondot okozhat Lim, aki már Lin

Lim Hjo Dzsunt is megviselhette a tortúrája, és úgy döntött, hogy országot vált. Felvette a kínai állampolgárságot, és tavaly júliusban csatlakozhatott a kínai válogatotthoz, immár Lin Hszio-csün néven.

Az elmúlt hét végén négy év kihagyás után debütált is a kínai válogatottban, mégpedig a drezdai világkupán remekül: győzött 500 méteren, majd a váltóval is.

Utóbbi számban magyar bronzérem született, ami a nélkül hatalmas siker számunkra. A kínai válogatottnak immár Csang Csing Lina (Zhang Jing) a vezetőedzője, a magyar válogatott korábbi sikerkovácsa, ő tavaly a Liu fivérek előtt elhagyta Magyarországot. S Drezdában a célban többek között már Lin Hsziao-csünt ölelgette.

– Nagyon lelkesítő volt ilyen hosszú idő után újra érmet szerezni, de keményen megdolgoztam érte. Nehéz futam volt, sok minden történt benne – mondta Lin Hsziao-csün az 500-as döntő után, amit egy másik kínai versenyző, a 24 éves Csung Jü-csen (Zhong Yuchen) előtt nyert meg. Lin Hsziao-csün megjegyezte, hogy fiatal, erős csapatuk van, és ez később be is bizonyosodott, amikor megnyerték a váltódöntőt.

Megjegyzendő, hogy a tavalyi, pekingi téli olimpián 1000 méteren a kínai Zsen Ce-vej (Ren Ziwei) győzött honfitársa, Li Ven-lung (Li Wenlong) és Liu Shaoang előtt. Ez volt az a döntő, amelyben Liu Shaolin Sándor haladt át elsőként a célvonalon, de kizárták. A 25 esztendős Zsen Ce-vej egyelőre a pihenőjét tölti, de a 22 éves Li Ven-lung már csatasorba állt, ott volt a Drezdában győztes váltóban. A Phjongcshangban a magyar váltóval, Pekingben 500 méteren győztes, 24 éves Liu Shaoangnak és a váltóban olimpiai bajnok, 27 éves Liu Shaolin Sándornak nem lesz egyszerű bekerülnie a kínai válogatottba.

Borítókép: A drezdai világkupán 500 méteren Lin Hsziao-csün győzött Csung Jü-csen előtt (Forrás: Twitter/ISU Speed Skating)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.