Józsefvárosban lehet Budapest új bulinegyede

Újra buliövezetté válik a lakossági panaszáradat miatt bezárt Kék Ló kocsma környezete. A józsefvárosi önkormányzatnak a csarnoknegyedi üzlethelyiségekre kiírt pályázata győzteseinek jó része a Víg utca–Déri Miksa utca sarkon összpontosul. A balliberális városvezetés úgy bólintott rá egy gasztrokocsmára, pizzázóra és kávézókra, hogy köztudott: 2018-ban a lakosság nyugalmának megőrzése érdekében került lakat a zajos vendéglátóhelyre. Ami a problémát tetézi, hogy közben az önkormányzat sétálóutcává alakította át a Déri Miksa utcát − az erzsébetvárosi Király utca példája nyomán −, ezzel a lépéssel elindítanak egy öngerjesztő folyamatot a kerületrész bulinegyeddé alakítására.

2023. 03. 20. 12:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mert egy utca úgy jó, ha van benne élet”− ezzel a szlogennel írt ki pályázatot a Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat, azzal a céllal, hogy a Csarnok negyedben kedvezményes bérleti díjjal elérhetővé teszik az üres üzlethelyiségeket. Tíz győztes pályázót már értesítettek, ami azt jelenti, hogy nyárra megnyílhatnak a terasszal rendelkező vendéglátóegységek a sétálóutcává átépített Déri Miksa utcában és vonzáskörzetében. A meghirdetett üzletek a Bérkocsis, a Déri Miksa, a Nagy Fuvaros, a Német és a Víg utcában találhatók, utcára nyíló földszinti és pincehelyiségek.

Mint az önkormányzati hirdetményből kiderült: ismételten vendéglátóegység kerül a lakossági panaszok miatt bezárt Kék Ló kocsma helyére a Víg utca és a Déri Miksa utca sarkára. Mi több: szemben a Szabad Bisztró gasztrokocsma nyitja meg második egységét.

Karácsony Gergely főpolgármester és Pikó András polgármester a sétálóutca avatásán. Fotó: Józsefváros újság 

A Kék Ló bezárását a lakók szorgalmazták 

A korábbi fideszes vezetés hiába teljesítette a lakók kérését, lakatot téve a környezetükben lévő problémás kocsmára, Pikó András önkormányzata sokszorosan önti rá a problémát a Csarnok negyedre, ugyanis a Szabad Bisztró szomszédságában pizzázó és kávézó is helyet kap. Mindezt a lakók megkérdezése és a korábbi panaszok figyelembevétele nélkül. 

A józsefvárosi önkormányzat már két éve megkezdte a bulinegyededé alakítást a Csarnok negyedben. Először a Bacsó Béla utcát zárták le az autók elől, majd az önkormányzat két másik vendéglátóhellyel együtt teraszokat létesített az elzárt utca közepén, tavaly pedig már szabadtéri koncerteket is szerveztek péntek esténként az önkormányzat teraszai mellé.

 

A bulinegyedesített Bacsó Béla utca. Fotó: Józsefváros Újság 

Szélsőbaloldali kocsmatulajdonosok a Csarnok negyedben 

Mint megírtuk: a szintén a Csarnok negyedben található Auróra Kioszkot is lakossági panaszok miatt ítélte bezárásra a korábbi fideszes vezetés. A szélsőbaloldali, marxista nézeteket és LMBTQ-propagandát hirdető kocsmát az utolsó pillanatban mentette meg a 2019-ben polgármesternek megválasztott Pikó András. A lakók továbbra is harcban állnak az önkormányzattal, mert a kocsma vendégei azóta is zavarják őket a pihenésükben. 

A Szabad Bisztró hasonló okok miatt folyamatosan harcban áll az erzsébetvárosi önkormányzattal, a nyugalom megőrzése érdekében nem adtak számukra teraszengedélyt. A bisztró tulajdonosa, Kiripolszky Csongor nem fogadta el a döntést, és az önkormányzatot kijátszva egy teherautót parkoltatott a bisztró előtt, a platóra helyezett ki asztalokat. Az ügyvezető tavaly nyáron még egy helyi népszavazást is kezdeményezett „Szabad teraszok” elnevezéssel, ami elbukott. Azaz a lakók nem támogatták, hogy a Király utca másik feléből átgyűrűzzön a bulinegyed.

Kiripolszky neve ismerősen csenghet, a ligetvédők szószólójaként vált ismertté 2016-ban, a Liget projekt ellen úgy fogalmazott: „a főváros tüdejét érte támadás”. Azóta kiderült, hogy szó se volt ilyesmiről, a megújuló Városliget projektjei sorra kapják a nemzetközi elismeréseket. Kiripolszky 2017 húsvétján társával együtt lemosható festékkel dobálta meg a Szabadság téri szovjet emlékművet. A bíróság szerint ez nem véleménynyilvánítás, ezért garázdaság miatt ítélte el őket.

 

Az önkormányzat szerint a vegán gasztrókocsmára is rábólintottak a lakók 

A Józsefvárosi Önkormányzat hangsúlyozta: a Déri Miksa utca felújítását, sétálóutcává alakítását 2021. nyarán kezdte meg az önkormányzat. A folyamat közösségi tervezéssel valósult meg, erről részletesebben a megujuloderiutca.hu oldalon találhatnak információt.

"A Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 mindenki véleményére kíváncsi volt, ezért 2020-ban és 2021-ben 10 alkalommal rendezett közösségi ötletelést, tervezést, tervbemutatót a helyszínen, amiken minden ott lakó elmondhatta véleményét, ezek jó része bele is került a tervekbe. A fenti felújításhoz kapcsolódó Csarnok negyed üzlethelyiség pályázaton a 14 meghirdetett helyiségből 10 üzlet talált gazdára." - írta lapunknak az önkormányzat. Ezek profilja: palacsintázó, kerámiaműhely, nyomda, gasztroműhely, grafikai műhely, kávézó, pizzázó, grafika galéria és bolt, szivattyújavítás, vegán gasztrobár.

A józsefvárosi önkormányzat szerint a fentiekből jól látható, hogy a nyertes üzletek, profilok köszönő viszonyban sincsenek a  „bulinegyed” funkcióval.


Fotó: Déri Miksa utca (Fotó: Hírnyolc/Baranyai Attila) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.