Huth Gergely: Hazugság, amit a YouTube állít

Jogos a Google érvelése a Pesti Srácok YouTube-csatornájának megszüntetésére? Valójában miért törölték a portál YouTube-csatornáját? Hogyan lehetne korlátozni a techóriások cenzúráját Magyarországon? – többek között ezekről a témákról beszélgettünk Huth Gergellyel, a PestiSrácok.hu főszerkesztőjével.

2023. 03. 25. 16:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hazug érvelésről van szó, hiszen a Pesti Srácok soha nem töltött fel gyermekek biztonságát sértő videót az internetre. Aki ismeri a munkásságunkat, az tudja, hogy a magyar sajtóban talán a legkeményebb oknyomozó cikksorozatokat, a pedofil bűncselekményekről szóló cikkeket éppen a Pesti Srácok írta – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője a YouTube közleményére reagálva.

Pesti Srácok Youtube . Huth Gergely szerint a Youtube-nak nincs joga korlátozni a magyar szólásszabadságot. Fotó: Ficsor Márton
Huth Gergely szerint a YouTube-nak nincs joga korlátozni a magyar szólásszabadságot. Fotó: Ficsor Márton

Mint ismert, tegnap törölték a Pesti Srácok 2022 szeptemberében elindított csatornáját, a PsTV-t a YouTube-ról. A csatornának több mint 54 ezer feliratkozója volt a Social Blade adatai szerint, megtekintéseik pedig napi hetvenezer körül mozogtak,

de volt olyan nap az elmúlt két hétben, amikor 240 ezer megtekintést produkált a csatorna. 

A történtek kapcsán a Google lapunkhoz eljuttatott közleményében indokolta meg a Pesti Srácok YouTube-csatornájának megszüntetését. „A PsTV csatornát azért szüntettük meg, mert annak létrehozásával megkerülték a Pesti Srácok csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, amelyet a gyermekek biztonságára vonatkozó feltételek megsértése miatt távolítottunk el 2020 februárjában” – írták.

 

Az első ürügy

Huth Gergely tájékoztatása szerint 2020-ban az egyik szerkesztőjük e-mailben egy pedofil-bűncselekményről szóló rendőrségi videót küldött a másiknak. Rövid egyeztetés után úgy ítélték meg, hogy az egyébként felismerhetetlenségig kitakart felvételt nem teszik közzé. 

A Gmail algoritmusa mégis jelentette.

– Ez volt az ürügy a Pesti Srácok YouTube-csatornájának megszüntetésére, amelyben hétévnyi munkánk volt. Ezt követően több ezer ember tüntetett a Google budapesti székháza előtt a cenzúra ellen – emlékeztetett a főszerkesztő. Hozzátette: háttér-információkból, magyarázatokból nyilvánvalóvá vált számukra, hogy 

valójában az LMBTQ-témákat érintő videóikat kifogásolták a Google-nél.

A mostani megosztófelület nem a Pesti Srácok újranyitott videócsatornája volt, hanem az egykori PestiTV internetes változatának PsTV néven elindított YouTube-csatornája. Teljesen más cégjogi háttér volt mögötte, ugyanakkor más szerkesztők kezelték, akik ügyeltek arra, hogy ne sértsék meg a YouTube irányelveit. Éppen ezért Huth Gergely úgy véli, „hamis és álságos indoklás a három évvel ezelőtti csatornánk illegális újraindítására hivatkozni”.

 

Van joga a YouTube-nak korlátozni a magyar szólásszabadságot?

– Mi úgy gondoljuk, hogy a Google-nek, a Facebooknak és a TikToknak sincs joga önhatalmúlag a közbeszédet korlátozni, a szólásszabadságot csonkítani Magyarországon. Természetesen minden szolgáltatónak lehetnek irányelvei, felhasználási feltételei, de a végső ítéletet minden ilyen esetben a magyar bíróságoknak – a magyar médiatörvénynek, és az alaptörvény szerint – kell meghozniuk. Önkényesen Amerikából nem korlátozható a szólásszabadság – mondta Huth Gergely, aki azt is elárulta, felháborította őket, hogy 

még a saját jogorvoslati lehetőségeit sem kínálta fel a Google. 

– Azt sem jelölte meg, hogy milyen videóinkkal van problémája, és semmilyen fellebbezési lehetőséget nem biztosított számunkra – tette hozzá.  Kifejtette: a Google-nél azt állítják, népes leányvállalatuk van Magyarországon, s ez a leányvállalat csak reklámokat, üzleti ügyeket intéz, a cenzúrát pedig Amerikában hajtják végre.

Őszintén: ki hiszi el, hogy Amerikában foglalkoztatnak magyar nyelvű munkavállalókat, és nem itt Budapesten?

– tette fel a költői kérdést.

 

Hova tovább?

Huth Gergely kiemelte: örömmel fogadták a Magyar Nemzeti Médiaszövetség Pesti Srácok melletti kiállását. A főszerkesztő szerint az uniós joganyagra támaszkodva rá kell kényszeríteni a techóriásokat, hogy alávessék magukat az uniós és a nemzeti jognak.

Ha a szólásszabadságot korlátozni kívánják, akkor jogorvoslati fórumot kell létrehozni, magyar bíróság előtt. Bízunk benne hogy a magyar kormány ezt ki fogja kényszeríteni

– mondta. Huth Gergely örülne, ha a közéleti tartalmak egy erős, egymást ajánló nemzeti videómegosztó felületen is elérhetők lennének, a YouTube-bal párhuzamosan. Úgy véli azzal, hogy a legfontosabb internetszolgáltatók és távközlési szolgáltatók nemzeti tulajdonba kerültek, semmi akadálya nincs egy ilyen felület létrehozásának/kiépítésének.

A főszerkesztő elmondta: a csatorna törlésével népszerű, már milliós nézettségnél járó, többek között kárpátaljai riportok tűntek el a legnépszerűbb videómegosztó felületről, valamint Wittner Mária egyik utolsó portréfilmje is. A Pesti Srácoknál ugyanakkor készültek hasonló lehetőségekre, ezért a felvételeket egy magyar szerverre is feltöltötték. Aki a jövőben szeretné követni a Pesti Srácok videóit, itt megteheti.

Borítókép: Huth Gergely (Fotó: Ficsor Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.