Suhajda Szilárd édesapja a reményt adja fel utoljára

Suhajda Szilárd expedíciós hegymászó szerda este tűnt el a Himalájában, alig ötven méterre a világ legmagasabb pontjától.

Magyar Nemzet
Forrás: FB2023. 05. 28. 11:47
Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nincs szavam a nepáli hírekhez…” – írta közösségi oldalán Suhajda Szilárd hegymászó édesapja.

Ha igaz is, ami lehetetlennel ér fel, bennem mindig élsz, idézve a képeslapod hátulján írt záró üzenetedet: »Apa! Vigyázz az egészségedre és tudd: nagyon szeretlek! Szilárd« – köszönöm, és ez cseng állandóan a fejemben…

– olvasható Suhajda Tibor bejegyzésében. Hozzátette: a reményt adja fel utoljára.

Az édesapa a fia eltűnésének hírére pénteken azt írta a közösségi oldalán, hogy imádkozik Suhajda Szilárdért, és aggódva figyeli a fejleményeket. „Mit is élhetsz át most? Sikerek és kudarcok? Most engedd el, és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj! Összetartva az ország, barátok és rokonok – veled vagyunk” – fogalmazott Suhajda Tibor. A hegymászó felesége, Legindi Ildikó úgy nyilatkozott, hogy bár kicsi az esély a férje életben maradására, ő bízik a csodában.

Suhajda Szilárdot a Hillary-lépcső aljában látták
Út a Mount Everest csúcsára (Magyar Nemzet-grafika)

Suhajda Szilárd arra készült a Himalájában, hogy első magyarként oxigénpalack és serpa segítsége nélkül mássza meg a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. Az expedíciós hegymászónak szerda este veszett nyoma, a jeladó utolsó jelzése szerint szintben félszáz méterre volt a csúcstól.

A felkutatására indult csapat kitartóan kereste a Hillary-lépcső környékén, de nem találták meg. Az időjárási viszonyok, az eltelt idő és a terepviszonyok miatt úgy ítélték meg, hogy nincs esély rá, hogy Suhajda Szilárd életben maradt volna, ezért úgy döntöttek, hogy befejezik a keresést. Vasárnap még egy helikopteres repüléssel megkísérelnek az eltűnt alpinista nyomára bukkanni.

 

Gyertyagyújtás Békéscsabán

Vasárnap este nyolc órára gyertyagyújtást hirdetett Suhajda Szilárd egykori iskolája, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium.

Az intézmény felidézte a Himalájában eltűnt expedíciós hegymászó szavait:

A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Egy élhetetlen világba lépsz be, ahol éppúgy lelsz békére és mennyei szépségre, mint pokoli sötét erőkre és sziklakemény, fagytól zord, üres sötétségre. Egyszerre vesz körül a Minden és a Semmi. A teljesség és az üresség. És mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is. Az ember elveszik és magára talál: a test és lélek új állapotait ismered meg. Újjáértelmeződik múlt, jelen és jövő. Újjászületsz.

 

Borítókép: Suhajda Szilárd (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.