Oliver Kahn megalázása – ezt érdemelte a Bayern München legendája? + videó

Hiába nyerte meg a Bayern München labdarúgócsapata története 33., sorrendben pedig a 11. bajnoki címét, Oliver Kahn vezérigazgatónak és Hasan Salihamidzic sportigazgatónak távoznia kellett a posztjáról. Kahn az utolsó fordulóra már el sem utazhatott a csapattal.

Magyar Nemzet
2023. 05. 29. 9:34
Bayern Munich sack Hasan Salihamidzic and Oliver Kahn
epa10658007 (L-R) FC Bayern president Herbert Hainer, CEO Oliver Kahn, sporting director Hasan Salihamidzic, and executive board member Andreas Jung watch from the stands during the German Bundesliga soccer match between 1. FSV Mainz 05 and FC Bayern Munich in Mainz, Germany, 22 April 2023 (reissued 27 May 2023). Bayern Munich sack Hasan Salihamidzic and Oliver Kahn after the German Bundesliga match on 27 May 2023. EPA/RONALD WITTEK ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: RONALD WITTEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drámai végjátékot hozott szombaton a Bundesliga zárófordulója. A  Thomas Tuchel vezetőedző és Lőw Zsolt másodedző által irányított Bayern München a címét megvédve sorozatban 11. alkalommal úgy lett bajnok, hogy Jamal Musiala 89. percben szerzett góljával 2-1-re nyert Kölnben, miközben a rivális Borussia Dortmund hazai pályán 0-2-ről 2-2-es döntetlent játszott a Mainz ellen, s egyenlíteni is csak a 96. percben tudott. A bajorok pontazonossággal, jobb gólkülönbségükkel kerültek a tabella élére. Erre a forgatókönyvre a Bayern München felügyelőbizottsága sem számíthatott, és a csapat szereplését elfogadhatatlannak minősítve már az utolsó forduló előtt meghozta a döntését, amit nagyjából egy órával a a klub története 33. Bundesliga-diadalát érő kölni sikere után jelentett be: menesztették Oliver Kahn vezérigazgatót és Hasan Salihamidzic sportigazgatót. A klub azt is közölte, hogy Kahn helyét az 55 éves Jan-Christian Dreesen veszi át, aki az elmúlt tíz évben az FC Bayern München AG igazgatótanácsának alelnöke volt.

Bayern, Oliver Kahn
Oliver Kahn már nem lehetett ott az ünneplésen Fotó: MTI/AP/DPA/Marius Becker

Kahn az elmúlt hetekben sok bírálatot kapott amiatt, mert a szezon közben menesztette Julian Nagelsmann vezetőedzőt, a csapat pedig ezután kiesett a Német Kupa negyeddöntőjében, a Freiburgtól hazai pályán 2-1-re kapott ki, majd a BL-ben is búcsúzott a nyolc között, itt a Manchester City verte ki (0-3, 1-1).

Azóta kiderült, hogy a klub korábbi legendás kapusával nem volt békés az elválás; olyannyira nem, hogy ezért nem is tarthatott a csapattal a kölni mérkőzésre. 

A történtekről Herbert Hainer klubelnök a következőket mondta el a Bayern München sajtótájékoztatóján:

– A szezon nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, ebben egyetértettünk az ügyvezetésben és a felügyelőbizottságban. Ezért úgy döntöttünk, hogy a következő szezont tiszta lapokkal kezdünk, megválunk Oliver Kahntól és Hasan Salihamidzictól. Ezt Uli Hoenesszel (a klub tiszteletbeli elnöke – a szerk.) csütörtökön közöltük velük, hogy legyen elegendő idejük feldolgozni a helyzetet. Hasan elfogadta, vele közös megegyezésre jutottunk, és ő Kölnbe is elutazott. Olivérrel azonban a beszélgetésünk nagyon érzelmesen alakult, vele nem tudtunk békésen megegyezni. Ezért péntekre összehívtunk egy rendkívüli tanácsadói ülést, és úgy döntöttünk, hogy már nem utazik velünk Kölnbe, azonnal elbocsátjuk. Hasan számára fontos volt, hogy személyesen búcsúzhasson el a csapattól, ő jó példa arra, hogyan kell jól kezelni az ilyen helyzetet.

A két vezető kirúgásáról a csapat játékosai nem tudtak a hivatalos bejelentésig. Thomas Tuchel vezetőedző és több Bayern-játékos is arról beszélt, nagyon rossz megoldásnak tartja, hogy Kahnék menesztésének a híre éppen az ünneplés perceiben jutott el hozzájuk.

– Akárki akármit is gondol róluk, a klub várhatott volna két-három napot a bejelentéssel. Amikor bebiztosítod a bajnoki címet, aztán ilyen hírek érkeznek, érzelmileg hullámvasútra kerülsz – fogalmazott Joshua Kimmich.

Ami a Bayern München jövőjét illeti, Hainer közölte, hogy a következő idényben is Thomas Tuchel marad a vezetőedző, Karl-Heinz Rummenigge pedig visszatér az irányításába. Rummenigge, aki 2022 és 2021 között ügyvezető elnök volt, már ott lesz a felügyelőbizottság keddi ülésén.

Oliver Kahn: Csalódott vagyok, amiért nem ünnepelhettem együtt a csapattal

Hasan Salihamidzic így kommentálta a menesztését:

– Büszke vagyok arra, hogy közel hat évet dolgozhattam a Bayern sportigazgatójaként. Szeretnék köszönetet mondani a játékosoknak, az edzőknek, a csapat mögött álló teljes stábnak. Ez egy gyönyörű utazás volt, amelyet szerettem volna folytatni, de tiszteletben tartom a felügyelőbizottság döntését. A csapatunknak és a szurkolóinknak összetartást és sikereket kívánok.

Oliver Kahn a következőket mondta a sajtónak:

– A klub jelenleg átmeneti szakaszban van, ami mindig nehéz, és amiben néha előfordulnak hibák. Bár a jelenlegi helyzet nem könnyű számomra, a Bayernnel szerzett sok nagyszerű élmény messze felülmúlja a negatívakat, ezen az elmúlt napok történései sem változtatnak. Ám amiatt nagyon csalódott vagyok, amiért nem ünnepelhettem együtt a csapattal, ezt elvették tőlem…

Tényleg ezt érdemelte Oliver Kahn? Vagy ott lett voln a helye a kölni ünneplésen?

Talán már Herbert Hainer is így gondolja:

– Mindig készen állunk a megbékélésre. Írtam Olivernek egy sms-t, és közöltem vele, hogy bármikor elérhető vagyok. Nagyon sajnálom, hogy megromlott a viszonyunk – mondta az elnök. 

Borítókép: Itt még egymás mellett Herbert Hainer, Oliver Kahn és Hasan Salihamidzic (Fotó: EPA/Ronald Wittek)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.