Világszerte azt látjuk, omlik a diktátorok és autokraták alatt a rezsim

2022. augusztus 09. 21:11

Ebben a helyzetben lép fel Orbán Viktor, aki maga is izolálódással, marginalizálódással küzd.

2022. augusztus 09. 21:11
null
Parászka Boróka
Parászka Boróka

„A magyar propaganda média ünnepel, mert Orbánt a konzervatív politikai akció konferenciáján látták vendégül. Ez a nyitánya annak – így a magyar agitátorok – hogy ő legyen a globális széljobb vezére.

Valójában a vesztesek és vesztésre állók veregetik egymás vállát és ünneplik a sosemvolt győzelmet. Világszerte azt látjuk, omlik a diktátorok és autokraták alatt a rezsim. Törökországban pokoli gazdasági válság, Oroszország háborúban, India a covid krízisből nem tud kijönni. Arcvesztés folyik.

És ebben a helyzetben lép fel Orbán Viktor, aki maga is izolálódással, marginalizálódással küzd. Úgy kell neki egy kis nemzetközi elismerés, vállveregetés, mint egy falat kenyér.

De valóban tud-e újat mondani az amerikai illiberálisoknak? Aligha, az ő bravúrja ugyanis az, hogy Magyarország kinn is van és benn is van a liberális demokráciák valamint az Európai Unió közösségében. Kiegyezik, megalkuszik, ha kell támad, ha kell kunyerál. És miért teheti ezt meg?

Mert profitál a posztrianoni helyzetből.

Abból, hogy Magyarországon az etnonacionalizmust különböző történelmi korokban, különböző renzsimeken immár majdnem kétszáz éve erősítik. Szinte mindenkit meg lehet ezzel szólítani: a liberálisoktól a nyilasokig. És, ami a legfontosabb: ma már fajelméletként is lehet vele házalni. Csakhogy, amit a kis, Közép-Európában megengedhet magának egy lejártszavatosságú autokrata, azt nem engedheti meg magának egy akkora ország politikusa, mint Trump. Aki hiába ejtette foglyul a saját pártját, a demográfiai folyamatok nem neki, és nem a fehér felsőbbrendűségi tanoknak dolgoznak.

Antiglobalistáknak tűnnek, valójában profitálnak a globalizmusból, Orbán is, autokrata, leszállóágon lévő példaképei is, ezért hallgatnak mélyen a valódi katasztrófákról, például a klímakatasztrófákról arról, hogy a világ éppen megég és megfullad.”

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ebalint
2022. augusztus 11. 10:16
Ennek a bűbájos mosolyú ribancnak sem kellett volna megszületnie.
Robert69
2022. augusztus 11. 07:40
Csak szeretnéd!
LancelotDuLac
2022. augusztus 11. 02:07
A diktátorok és autokraták alatt - nő a szegénység, nő az emigráció, csökken az életszínvonal. Pl: Ma az oroszok jóval szarabbul élnek, mint a bolgárok. Csak az oligarchák hatalma nőtt, és az EMBEREK kizsigerelése + politikai terror alatt élnek!!!! Az orosz életszínvonal 2013 óta nagyjából 10 százalékkal csökkent. Van egy viszonylag nagy elit, akik marha gazdagok (Európa leggazdagabb embereinek a többsége orosz), egy szűk polgárság, a népesség java része viszont nyomorog. Az egyenlőtlenség terén Oroszország élen áll a világ országaival összehasonlítva: egy korábbi felmérés szerint az 500 leggazdagabb orosz rendelkezik a lakosság vagyonának 99,8 százaléka!!! felett. "Az orosz családok 48,2 százalékának csak élelmiszerre és ruhára futja, másra egyáltalán nem tudnak költeni, derült ki az orosz statisztikai hivatal (Roszsztat) 2018 utolsó negyedévére vonatkozó kimutatásaiból. A statisztikai hivatal adatai tragikus képet vázolnak az orosz családok anyagi helyzetéről: megállapításaik szerint a fiatal családok, illetve az aktív kereső nélküli nyugdíjas családok csaknem háromötöde semmilyen tartós fogyasztási cikket sem tud megvenni. Az orosz családok 15 százalékának már ruhára se futja, csak az alapvető élelmiszerekre jut pénzük. A sokgyermekes családok körében már 28,3 százalék azoknak az aránya, akik csak élelmiszert tudnak venni. A Roszsztat 2018 áprilisban közölt felmérése szerint egy átlagos családnak havi 58,5 ezer rubelre (jelenlegi árfolyamon mintegy 264 ezer forintra) van szüksége a megélhetéshez. Ugyanez a statisztika azt is kimutatta, hogy a családok 35,4 százalékának nincs lehetősége arra, hogy minden tagjának legalább két-két párat vegyen az évszakoknak megfelelő lábbeliből. Miután a hivatal kiadta ezt a statisztikát, Vlagyimir Putyin szóvivője közölte, hogy nem hiszi el az adatot. A Kreml ezután megtiltotta, hogy a hivatal bármilyen adatot közöljön az orosz reáljövedelmekről. " Pedig ez a kimutatás is vélhetően erősen kozmetikázott kimutatás volt, ahogy azt a KSH is csinálja.
Kun Béla
2022. augusztus 10. 21:04
Napipina rovatunk , paid by Mandiner !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik