Sarolta hercegnő történelmi jelentőségű ajándéka a néhai királynőtől, amely örökre megváltoztatta a királyi családot





Nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy II. Erzsébet rendkívüli, 70 éves uralkodása azt jelentette, hogy a néhai királynő volt a történelem legnagyobb változásait eszközölő uralkodó a királyi családban.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.03.25.
II. Erzsébet Sarolta hercegnő utódlás brit királyi család ajándék

Az egyik legnagyobb – és legszívhezszólóbb – változás, amelyet a trónon töltött utolsó éveiben eszközölt, egy olyan történelmi lépés volt, amely örökre megváltoztatta a brit királyi családot, sőt, egyik dédunokáját, Sarolta hercegnőt még közvetlenül is érintette. A walesi hercegi pár mindhárom gyermeke sok örömet szerzett neki, és ezzel a jelentős változással szerette volna megóvni Saroltát a királyi státusz igazságtalan változásától, amely a néhai királynő lányát, Anna brit királyi hercegnőt is mélyen érintette.

Sarolta hercegnő
II. Erzsébet gondoskodott róla, hogy dédunokájának ne kelljen a lánya sorsára jutnia Fotó: AFP

II. Erzsébet a mindent megváltoztató gesztust több mint 10 évvel ezelőtt tette, mivel akkoriban a férfiak még mindig elsőbbséget élveztek az öröklési sorban. Amikor Anna brit királyi hercegnő második gyermekeként megszületett, a rangsorban éppen az idősebb testvér, Károly király mögött állt. Az akkori törvények szerint azonban Anna a testvérei, András és Eduárd herceg születésekor hátrébb került az öröklési sorban, mivel a fiúk elsőbbséget élveztek a lányokkal szemben. 

A királynő azonban 2013-ban kiadta az örökösödési törvényt, amely frissítette az elavult királyi törvényeket, ami azt jelentette, hogy a gyermekek nemtől függetlenül egyenlő jogokkal rendelkeznek a trónra. Ez pedig napra pontosan majdnem kilenc évvel ezelőtt, 2015-ben lépett hatályba.

Így tehát az új törvény értelmében az 1701-es szabályozás, miszerint a fiatalabb fiú testvér előzi a nővért, nem vonatkozik a királyi család azon tagjaira, akik 2011. október 28. után születtek. Emellett pedig megszüntették a katolikusokkal való házasodással járó kizárást is. Ennek köszönhetően pedig Sarolta hercegnő ugyan nem került előrébb a sorban, azonban megtarthatta az addig elfoglalt helyét még öccse, Lajos herceg születése után is – írja a Mirror.

Ennek megfelelően a szűkebb öröklési sorrend Károly király trónra lépése után jelenleg így néz ki: 1. Vilmos herceg, 2. György herceg, 3. Sarolta hercegnő, 4. Lajos herceg, 5. Harry herceg.

Az 1701-es örökösödési törvény értelmében testvérek között a férfiak és az ő leszármazottjaik elsőbbséget élveztek a nőkkel szemben. Ezenkívül még az is meg volt tiltva, hogy katolikus vallású ember a brit trónra lépjen, emellett mindenkit kizártak az utódlási sorból, aki katolikussal házasodott. 





 





Ezeket olvastad már?
Közleményt adtak ki a rákbeteg Károly királyról - friss fotóval

Közleményt adtak ki a rákbeteg Károly királyról - friss fotóval

Szakács Gergő szerint elhunyt nagymamája velük van

Szakács Gergő szerint elhunyt nagymamája velük van

„Nagyon sajnálom” – szomorú bejelentést tett közzé terhes pocakkal Lékai-Kiss Ramóna

„Nagyon sajnálom” – szomorú bejelentést tett közzé terhes pocakkal Lékai-Kiss Ramóna

Tündéri hobbi: Radics Gigi elárulta, mit szeretnek legjobban a kislányával közösen csinálni

Tündéri hobbi: Radics Gigi elárulta, mit szeretnek legjobban a kislányával közösen csinálni

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás