Időjárás

2022.05.21. 07:15

Kiadták a riasztást: jégesőt és viharos szelet hoz a front Nógrádba

Hétvégén zivatarok zavarhatják meg a strandidőt. A viharos széllökések mellett jégeső is eshet.

Nool

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, azaz citromsárga riasztást adott ki zivatar veszélye miatt Nógrád megyére, emellett figyelmeztetés is érvényben van szombat éjfélig. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. 

met.hu

Az előrejelzések szerint a szombat hajnalban érkező hidegfront hatására kezdetben az Észak-Dunántúlon, illetve az északi, északkeleti országrészben fordulhat elő egy-egy zivatar, majd a délelőtt folyamán az Alföldön sem lehet kizárni kialakulásukat. Az északkeleti országrészben nagyon alacsony valószínűséggel heves zivatar kialakulására is esély mutatkozik. A déli, délutáni óráktól a délnyugati országrészben is kedvező légköri feltételek lehetnek zivatarok. A front mozgása azonban jelentős bizonytalansággal terheli az időjárási helyzetet. A délnyugati országrészben a késő esti órákban is aktív maradhat a légkör. A hevesebb zivatarokhoz viharos, akár 80-90 kilométer per órás széllökés, valamint  jégeső is társulhat. A hőmérséklet 25-32 fok között alakul. 

met.hu

Vasárnap a sok napsütést gomolyfelhők zavarhatják meg, északkeleten egy-egy zápor előfordulhat. A nappali felmelegedés mértéke néhány fokot gyengül, az átlagos hőmérséklet 24 fok körül alakul. Az északnyugati szél még gyakran viharossá fokozódik - írja a Köpönyeg.hu

Gyenge melegfronti hatás érvényesül

A hétvégén végbemenő légköri változások az arra érzékenyeknél olyan tünetek okozhatnak, mint a fejfájás, fáradékonyság, álmosságérzet, alvászavarok, feszültség, idegesség. A hőség különösen a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket viseli meg. Náluk vérnyomás-ingadozás, szédülékenység, mellkasi panasz lehet a jellemző tünet - közölte dr. Pukoli Dániel a Köpönyeg.hu oldalon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!