Tradíciók

2022.05.27. 13:55

Hősökre emlékeztek és fogadalmat tettek a növendékek a bátonyterenyei iskola udvarán (galéria)

Sok éve hagyomány már a Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban a rendésznövendékek fogadalomtétele, most azonban egy új tradíció alapját szeretnék lefektetni azzal, hogy az idei tanévtől a magyar hősök emlékünnepével egybekötve tartják a ceremóniát.

Veres Edina

Forrás: NMH | Fotó: Vendel Lajos

A bátonyterenyei Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium rendésznövendékei pénteken – hagyományteremtő szándékkal – az intézmény Hősök napi megemlékezésével egybekötve tettek fogadalmat. A huszonhét diák között nem csupán a tizedik, hanem rendhagyó módon a tizenegyedik osztályosok is felsorakoztak. Ennek oka, hogy ez utóbbi évfolyamon a Covid-19 világjárvány miatt tavaly nem tudták letenni fogadalmukat a fiatalok.

A megjelentekhez elsőként Dániel László, az iskola igazgatója szólt. Mind mondta, hazánkban május utolsó vasárnapján emlékeznek azokra a magyar katonákra és civilekre, akik az életüket áldozták Magyarországért. Az intézményvezető történelmi visszatekintésében ismertette, hogy miként vált a hősök napja emlékünneppé.

– Akikről a hősök napja szól, azok is hozzánk hasonlóan egyszerű hétköznapi emberekként éltek, mielőtt katonák, hősök, vagy vértanúk lettek. Nem születtek hősnek, de amikor a hely és az idő megkívánta, akkor bár talán félve, de felvállalták a sorsukat. Nem tudjuk őket kárpótolni a veszteségeikért és nem tudjuk már megjutalmazni a bátorságukat. Köszönetünket, hálánkat és tiszteletünket is csak itt tudjuk leróni. Annyival azonban tartozunk nekik, hogy megbecsüljük nyugalmas hétköznapjainkat, szabadságunkat és boldogságunkat, illetve a sorsdöntő percekben nem feledjük: életünk a haza életének is egy pillanata – hangsúlyozta Dániel László.

Hozzátette: napjainkban is fennáll a lehetősége annak, hogy külső fenyegetettség, háború idején katonaként, honvédként vagy tartalékosként, míg békeidőben rendőrként, vagy tűzoltóként embertársunk, esetleg családunk védelme érdekében mi magunk is hőssé válhatunk.

A beszédet követően a 27 diák szívére tette kezét, majd hűséget fogadtak iskolájuknak, illetve ígéretet tettek arra, hogy a rendészeti ismeretek elsajátításában jó eredményekre fognak törekedni. 

A rendésztanulókat Csík Csaba rendőr alezredes, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság vezetője is köszöntette. Kiemelte: a Fáy András nevét viselő intézmény életében minden évben meghatározó jelentőséggel bír a rendésztanulók fogadalomtétele. 
– Ez az első lépések egyike a rendvédelmi pályára vezető úton. Rendőrnek, katonának, tűzoltónak lenni nem csak egy hivatás, hanem hitvallás, amely teljes embert kíván. A célok kitűzése nélküli élet csak egyszerű sodródás. Önmagunkkal és a képességeinkkel való reális tervezés, illetve az egészséges önbizalom, az életutunk missziói teljesítésének egyik záloga. A rendvédelmi pályát tűztétek ki egyéni célotokul, ezzel együtt pedig a közösség és a haza szolgálatát is. Ez egy küldetés, amely során, ha kell megértéssel és segítőkészséggel, de ha kell, akkor tekintélyt parancsoló határozottsággal kell fellépni honfitársaink biztonsága, és nyugalma érdekében – húzta alá Csík Csaba a diákokhoz intézett gondolatai során.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság vezetője ezután életcéljuk eléréséhez adott a fiatalok számára tanácsokat útravalóul, majd azt kívánta számukra, hogy maradjanak hűségesek fogadalmukhoz, és sikerüljön megvalósítani álmaikat a rendvédelmi pályán belül a rendőrség, a büntetés végrehajtás, vagy a katasztrófavédelem kötelékében.

Az ünnepség zárásaként a megjelentek az emlékezés virágait helyezték el az intézmény udvarán felállított kopjafánál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában