Migráns

2022.06.28. 08:58

Letartóztatták a nógrádi határon próbálkozó embercsempészeket

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte egy 20 és egy 27 éves ukrán állampolgár letartóztatását, akik a napokban több szír és afgán menekültet próbáltak átjuttatni a szlovák-magyar határon.

Nool

Forrás: police.hu

Ahogy arról beszámoltunk, előbb egy 20, majd egy 27 éves ukrán embercsempész bukott le Szécsényben. A nyomozó hatóság a két férfit a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette elkövetésével gyanúsította meg. 

Az ügyészség, ahogy az közleményükből kiderült, a bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel, valamint azért kezdeményezte letartóztatásukat, mert magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkeznek, így alappal lehetett tartani attól, hogy az eljárás során elérhetetlenné válnak. A Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészséggel egyetértve – jelenlétük biztosítása érdekében ­­– egy hónapra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását, a döntés a védelmi fellebbezések folytán még nem végleges.

A 20 éves ukrán járművének rakterében a rendőrök 21 szír és 6 afgán menekültet fedeztek fel. A gyanúsított illegálisan akarta Szlovákiába juttatni a migránsokat, akik személyazonosságukat és Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. A jármű rakterében a 27 ember teljesen zárt részben, ülőhely, valamint megfelelő szellőzés és hűtés nélkül utazott a nyári melegben, az egy főre eső légköbméter nem érte el a 0,4-et sem. A mintegy három órán át tartó út során az utasok kérése ellenére a férfi egyszer sem állt meg, mindez nekik testi, lelki gyötrelmet okozott a szállítás során, olvasható az ügyészség közleményében.  

A másik ukrán férfi 24-én bukott le. Ő a déli határ közelében 18 szírt vett fel kisteherautójába, egy erdőben. Az érvényes útiokmánnyal, illetve érvényes beutazási és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező embereketa magyar-szlovák határ illegális átlépésében segítette volna.

Az embercsempész a jármű rakterében szállításhoz megfelelő ülőhely, szellőző és hűtő berendezés hiányában, mintegy 4-5 órán keresztül megállás nélkül szállította a menekülteket, akiknek ezen körülmények között az utazás, a nyári melegben testi-lelki gyötrelmet okozott. A férfi Szécsény területén egy rendőri ellenőrzés során bukott le, így a határon átkelni már nem tudott.

Mint írtuk, minősített esetben akár 15 évet is kaphatnak az  embercsempészek hazánkban. A közelmúltban egyébként több ilyen bűnözőt is elfogtak a Nógrád megyei rendőrök.

Cereden a minap illegális migránscsoport tűnt fel. Tajti László, a falu polgármestere a község közösségi oldalán figyelmeztette a lakókat, hogy a település határában a körzeti rendőr mintegy 20-25 személyből álló csoportot tartóztatott fel. A hozzávetőleg 20 és 50 év közötti férfiak az erdőbe menekültek.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában