Támogatás

2022.07.02. 15:19

Quadot és utánfutót is kaptak a nógrádi önkéntes egyesületek

Összesen 20 önkéntes mentőszervezet vehetett át a közelmúltban egy-egy felső kategóriás quadot és ahhoz tartozó utánfutót országszerte, így szűkebb hazánkban is.

N.O.

Forrás: Facebook

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület, valamint a Palóc Mentőcsoport tagjai vehették át a járműveket az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása elnevezésű projektnek köszönhetően. A most átadott eszközöket több mint 146 millió forint vissza nem térítendő támogatásból szerezte be a katasztrófavédelem.

– A quadok elsősorban terepen történő felderítésre, valamint eszközök és berendezések szállítására alkalmasak. Gyorsak és jól bírják a nehéz terepviszonyokat, használhatóak például homokzsákok szállítására, de szükség esetén a nagyobb járművekkel megközelíthetetlen, fákkal és avarral borított területeken bajbajutottak mentésénél is alkalmazhatók. Képesek szinte járhatatlan utakon való közlekedésre, be lehet jutni velük egyebek mellett elzárt településekre, és segítségükkel életet és vagyont lehet menteni. Emellett készleteket és az állományt is el lehet vinni a beavatkozás helyszínére – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: a projekt a mentőszervezetek gépjármű- és eszközparkjának modernizálását szolgálja, annak révén új járművek és technikai eszközök állnak rendszerbe, valamint a csapatokat a különleges eszközök használatára ki is képzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában