Időjárás

2022.07.05. 07:17

Zivatarok miatt adtak ki riasztást Nógrád megyére

Ahogy azt már hétfőn ígérték az időjósok: elérte a hidegfront az országot, a következő órákban zivatarokra kell készülni Nógrád megyében.

Nool

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Országos Meteorológiai Szolgálat első szintű, citromsárga riasztást adott ki Nógrád megye teljes területére a következő órákban várható zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Mint ahogy arról hétfőn is írtunk, nem rég elérte egy hidegfront az országot, ami felfrissítheti a következő napokban az eddigi tikkasztó hőséget. 

Forrás: met.hu

A Szolgálat beszámolója szerint egy átvonuló fronthoz kapcsolódóan több helyen számítani kell kedden zivatarok kialakulására. A Dunántúlon délelőtt az eső, zápor melletti zivatarokból néhol 20-30 milliméter csapadék hullhat rövid idő alatt, majd később már csak kevesebb helyen (főként az Észak-Dunántúlon) alakulhatnak ki újabb zivatarok. A déli, kora délutáni órákban a Duna-Tisza közén, majd késő délután, este már a Tiszántúlon, északkeleten járó hidegfrontot sok helyen kísérheti 60-70, zivatar környezetében 70-90 kilométer per órás szélroham. Legjobb eséllyel a keleti országrészben akár heves zivatarok is kialakulhatnak 80-90 kilométer per óra feletti szélrohammal, felhőszakadással (rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadékkal), nagyobb méretű jéggel. Hozzátették, hogy az érkező front hatására délutánra a középső országrészben is visszaesik a hőmérséklet, de a keleti, délkeleti tájakon még 27-29 fok körüli napi középhőmérséklet várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!