Energia-veszélyhelyzet

2022.08.08. 08:56

Brüsszel elhibázott szankciói miatt újabb megszorítások lesznek Európában

Az elhibázott uniós szankciós politika egyértelműen veszélybe sodorja az európai lakosság energiabiztonságát, így folyamatos megszorításokra és további áthárításokra lehet számítani – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban.

Robert Habeck zöld gazdasági és klímavédelmi miniszter, egyben alkancellár azt tanácsolja a németeknek, hogy ha nem tudják fizetni a számláikat, akkor 5 percnél tovább ne zuhanyozzanak, miközben ő havi 25 ezer eurós (több mint 10 millió forintos) fizetést vesz fel, éppenséggel azon német adófizetők jóvoltából, akiknek – szerinte – spórolniuk kellene. Ön szerint mennyire hitelesek ezek a kérések?

A bizonytalan háborús helyzet természetszerűleg számos szektorban – különösen az energiaiparban – bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot okoz. Robert Habeck zöld gazdasági és klímavédelmi miniszter, aki nem mellesleg Németország alkancellárja is, arra biztatja az embereket, hogy mossanak és fűtsenek kevesebbet, továbbá kiemeli, hogy a légkondit is célszerű mellőzni. Álláspontja szerint ezekben a nehéz időkben meg kell mutatni, hogy ki áll ki az országa mellett, ki viseli saját szívén a hazáját, és voltaképpen ki szeretne segíteni másokon. Ezeket a mozgatórugókat hangsúlyozta a miniszter annak érdekében, hogy motiválja az embereket a kiszolgáltatott helyzethez való adaptálásra. 

A miniszter álláspontja szerint „külső megrázkódtatásról van szó, melynek terhét viselni kell”, ezért a polgárok szolidaritásához folyamodott, és kifejtette, hogy egyfajta állampolgári kötelesség az energiatakarékosság. Azt mondja, ő maga is jó példát mutat: követi azokat a javaslatokat, amelyeket a minisztérium tett, csökkentette a zuhanyzási időt, gyorsan lefürdik. Nyáron nem igazán szeret légkondicionált helyiségben lenni, télen pedig takarékosan fűt. A miniszter szavai némi zavart kelthetnek, mivel elmondása szerint ő télen takarékosan fűt, azonban azt vallja, hogy télen egyáltalán nem kell fűteni. Míg Németországban a gazdasági és klímavédelmi miniszter szolidaritási alapon, morális kötelességként aposztrofálja az energiatakarékosságot, retorikáját kiélezi az emberek motiválására, érzelmi puhítására, addig

a magyar kormány a magyar lakosság és gazdaság energiaellátásának védelme érdekében hét pontból álló intézkedési tervet hirdetett ki.

A földgáz és a villamos energia esetében meghatároztak egy rezsicsökkentett felhasználási értéket, amelynek értelmében minden magyar család és minden magyar fogyasztó a specifikus határig rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a földgázt. Mindemellett a kormány bevezetett egy új tarifát, a lakossági piaci árat, ami sokkal kedvezőbb, mint a világpiaci ár.

Alapvetően az intézkedések célja, hogy a kialakult energiaválság ellenére is a lehető legnagyobb védelmet garantálják a magyar fogyasztóknak.

Jól látható a párhuzam, hogy amíg Magyarország konkrét intézkedésekkel védi a magyar családokat, addig Németországban szolidaritási alapú motiválás történik az energiatakarékosság megszerettetése érdekében. A kérések hitelességét rendkívül rombolja, gyengíti a miniszter következő nyilatkozata: „Olyan fizetésem van, amiről más csak álmodozhat. Ezenkívül későn érek haza, reggel hatkor felkelek, hétre pedig már el is megyek otthonról. Így hát nem is kell fűteni télen.”

Nem lenne meglepő, ha egy ilyen kijelentés után a motivációs beszéd sikere nem lenne kimutatható.

A teljes interjú ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / Dunántúli Napló / Löffler Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában