Statisztika

2022.08.13. 06:50

Csökken a lakosság Nógrád megyében – októberben országos népszámlálás indul

Újra népszámlálás lesz Magyarországon október 1-e és november 28-a között, amit általában tízévente tartanak, legutóbb 2011-ben volt ilyen,.

Gubányi Patrik

Salgótarjánban soha korábban nem csökkent olyan mértékben a lakosságszám, mint 2021-ben

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

Szűkebb hazánkban a 2011-es adatok szerint akkor 8 százalékkal csökkent a népesség 2001 adataihoz képest, Békés megye után itt esett vissza a legnagyobb mértékben a népesség – tájékoztatta portálunkat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A napokban hírportálunkon arról írtunk, hogy az országos átlagnál jelentősen erőteljesebben alakult a lakosság természetes fogyása 2021-ben Nógrád megyében: a születéseket meghaladó halálozás bő 10 ezrelékes volt, emiatt csaknem 2000 fővel csökkent a megye lakosainak száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 2021 elején 192 909 lakos élt szűkebb régiónkban, addig idén január elsején 191 023. A megyei csökkenésből Salgótarján markánsan kivette részét: soha korábban nem csökkent olyan mértékben a megyeszékhely lakóinak száma, mint 2021-ben.

Arra, hogy pontosan hányan élünk az országban az október 1. és november 28. között zajló népszámlálás ad majd választ. A hivatal közleménye szerint az adatgyűjtés több szakaszból áll majd. Október elseje és október 16-a között online lehet majd kitölteni a kérdőívet a wwww.nepszamlalas2022.hu weboldalon.

Szeptember utolsó hetében minden magyarországi lakcímre küldenek egy felkérő levelet postai úton. Az tartalmaz majd egy 12 számjegyből álló egyedi belépési kódot, ennek segítségével lehet az interneten kitölteni a kérdőívet. Azokat a háztartásokat, ahonnan október 16-ig nem érkezett be népszámlálási űrlap, október 17-e és november 20-a között számlálóbiztosok keresik majd fel. Akik személyes interjú keretében teszik fel a népszámlálási kérdéseket, a válaszokat pedig tableten rögzítik. Országosan csaknem 28 ezer számláló jelentkezésére lesz szükség. Az első eredményeket várhatóan 2023 tavaszán teszik közzé, 2023 őszén pedig megkezdik a részletes adatok publikálását is.

– A népszámlálás témakörei és kérdései szinte évtizedről évtizedre változatlanok, azonban időről időre bekerülnek újabb kérdések – fogalmazott közleményében a hivatal. – Először szerepel majd a kérdőívben, hogy mire használják az emberek az internetet, végeznek-e bizonyos tevékenységeket az online térben. Valamint a lakás felszereltségével kapcsolatban rákérdezünk az energiahatékonyságra is.

A KSH beszámolójából az is kiderült, hogy Nógrád megye lakossága 2011-ben 8 százalékkal kevesebb volt, mint 2001-ben. A megye népessége az adatok alapján 1980-tól folyamatos esést mutat. A népesség 2001-hez képest nagyobb ütemben csökkent, mint országosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában