Régészet

2022.08.14. 06:50

Önkéntesek segítségével mentik az alsótoldi Árpád-kori temető leleteit

Ezeréves temető megmentésén dolgoznak Alsótold határában, a régészek és a civilek összefogtak a nemes cél érdekében.

Faragó Zoltán

Közösségi régészkedés keretében elevenedhet meg a múlt a településen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) régészeinek kezdeményezésére indult kutatás nem példa nélküli, 2021 nyarán Kisbárkány mellett 24, feltételezhetően 11. századi sírt sikerült megmenteni a teljes pusztulástól – írja portálunknak eljuttatott közleményében az MNM.

A leletek megmentésére az MNM, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum, a Szécsényi Múzeum és a Természettudományi Múzeum fogott össze, az eredményeket bemutató kötet is hamarosan megjelenik.

– Sokan nem is gondolják, hogy lakóhelyük határa több száz, vagy akár több ezer éves titkokat rejt – írja a közlemény. – A mezőgazdasági művelés, a talajerózió és az illegális fémkeresős tevékenység azonban évről évre roncsolja, így lassan elpusztítja e lelőhelyeket. Nincs ez másképp az Alsótold melletti, 11. századi temető esetében sem. A lelőhely nem ismeretlen a régészek számára, hiszen 1961-ben már végeztek itt feltárásokat, a temető teljes felmérésére azonban mostanáig nem volt lehetőség. 

Ami az előzményeket illeti, 2021 nyarán már sikerült gyakorlatra szert tenniük egy váratlanul jött hasonló eset kapcsán, amikor a Magyar Nemzeti Múzeum akkori Közösségi Régészeti Programjának aktivistájától, Nágel Jánostól bejelentés érkezett Vida Istvánhoz, a múzeum csoportvezető régészéhez arról, hogy Kisbárkány határában nagy mennyiségű embercsont látható a szántásban.

Tekintettel arra, hogy a mezőgazdasági művelés erősen veszélyeztette a lelőhelyet, a régészek a temető teljes feltárását látták szükségesnek. A kutatás eredményei alapján sikerült azonosítani a kisbárkányi Kukely-tanya korábban ismeretlen régészeti lelőhelyét: 24 kora Árpád-kori sírt tártak itt fel. A szakmai szempontokon és eredményeken túl a feltárásnak fontos üzenetértéke volt a MNM Közösségi Régészeti Program önkéntesei felé is, akik nem csak bejelentőként, hanem az ásatás aktív résztvevőiként voltak jelen a mentésen.

A közösségi régészet ügye évek óta sürgető kérdés Magyarországon, hiszen a múlt közös kincsünk, megismerése, megőrzése pedig közös érdekünk. E gondolat mentén alakult meg ez év elején az Európában is egyedülállónak számító Közösségi Régészeti Osztály az MNM berkein belül. 

Az augusztus 14-ig, vasárnapig tartó, egy hetes alsótoldi feltárást a Magyar Nemzeti Múzeumhoz kötődő régi és folyamatosan bővülő új önkéntes állomány bevonásával végzik a régészek Szigeti Judit vezetésével. A munkához még az utolsó napon is csatlakozhat bárki, a „civilek” koordinálását Rózsa Zoltán, a Közösségi Régészeti Osztály vezetője irányítja.

Erősíti a helyiek identitástudatát is a feltárás

A feltárás a helyi közösség számára is fontos ügy. Sándor Szandra Éva, Alsótold polgármestere is támogatását fejezte ki, az előzetes terepbejáráson pedig maga a területet művelő gazda is részt vett, segítve az embercsontok gyűjtését - áll a közleményben.

– Az önkéntesek saját fizikai aktivitásuk, és a szellemi impulzusok alapján egyaránt érezhették, hogy a munka, amit tavaly nyáron végeztek nem volt hiábavaló, nagyon is fontos volt – nyilatkozta portálunknak Rózsa Zoltán. – Ez annyira igaz, hogy az idei csapat magját a kisbárkányi feltárás tagjai képezik. Túl azon, hogy kivették a szabadságukat és jönnek segíteni, hajlandóak voltak szállást foglalni: ha úgy tetszik a helyi gazdaságot is erősíteni. Az idei feltárás csapatának másik jelentős részét a helyiek képezik. Ez az identitástudat szempontjából is fontos. A kisbárkányi feltárásról már több konferencián beszámoltunk, kiállításra is vittük a leleteket. Ugyanezt a folyamatot szeretnék végigvinni Alsótoldon, bővítve az MNM önkéntesi gárdáját is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában