Szórakozás

2022.08.16. 19:52

Versenypálya a burgonyaföldön: távirányítós kisautókkal repesztenek Karancslapujtőn

A karancslapujtői Adorján Zsolt nagy szenvedélye az RC (Radio Controlled) autózás. Saját kialakítású pályája a saját kertterületén helyezkedik el, ahová szép számmal érkeznek olyanok, akik időt és energiát nem sajnálva éltetik ezt a különleges tevékenységet.

Gubányi Patrik

Adorján Zsolt nagy szenvedélye az RC (Radio Controlled) autózás

Forrás: Nool.hu

Fotó: Szabó Péter

Laikusként igen nagy kíváncsisággal érkeztünk meg a minap Karancslapujtőre, ahol a magabiztos, szenvedélyét hatalmas örömmel mesélő Adorján Zsolt fogadott minket. A családi ház kertje nem volt teljesen megszokott és mindennapi, hiszen az egykori burgonyaföldön nem zöldség, hanem egy saját kialakítású RC pálya terül el, amely mintegy száz méter hosszú. Maga a helyszín egy gokart pálya kicsinyített mására hasonlít, így látni akartuk, milyen autómodellek fogják a port felverni. 

Adorján Zsolt kérdésünkre elmondta, mit érdemes tudni a távirányítású autózásról és azok modellezéséről.

– Az RC modellezés a rádióval távirányított járgányokra irányuló tevékenység. Az erre a célra használható frekvenciatartomány országonként eltérő. A járműveket egy legfeljebb két watt teljesítményű – Magyarországon külön engedélyeztetés nélkül legfeljebb 100 mW-os – rádióadóról irányítják és egy a modellben elhelyezett vevő fogadja a jeleket, hogy utána egy vagy több szervomotorral irányítsa azt – hozzá tette.

Kiemelte: ez a hobbi azért különleges, mert nem csupán az élvezetről szól, az már csak a ráadása annak a munkának, amely a garázsban folyik. 

Egykori burgonyaföld helyén repesztenek a kicsiny járművekkel
Fotós: Szabó Péter / Forrás: Nool.hu

– Tudni kell, hogy az RC két részből áll: autózásból és modellezésből. Utóbbihoz kell kitartás, mivel ezeket a darabokat mi rakjuk össze, körülbelül egy hét alatt. Ezt gyermekek is könnyen elsajátíthatják, s képességfejlesztő hatása miatt rendkívül előnyös is számukra. Emellett segíti a térben való látásukat, a türelmüket és a reflexük megfelelő működését. Sokan nem gondolnák, de akár a versenyzésig is eljuthatunk ezekkel a távirányítós autókkal, jómagam is voltam már többször, szép helyezésekkel zárva – emelte ki Adorján Zsolt.

Sokan keresik fel a karancslapujtői helyszínt, hogy szenvedélyüknek hódoljanak
Fotós: Szabó Péter / Forrás: Nool.hu

Hangsúlyozta: aki egyszer kipróbálja az autózást, azt általában kiragadja a hétköznapokból, és nem tudja a kezéből letenni a távirányítót. Érdekes, de javarészt a középkorosztály csatlakozik hozzájuk, de várják azokat a fiatalokat is, akiket érdekel az RC.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában