Vágány

2022.09.26. 11:19

Vigyázz, vasút! – a nagyobb balesetek megelőzése miatt ellenőriznek a nógrádi rendőrök

A magyar rendőrség egységes nemzetközi művelet keretében végez fokozott ellenőrzést a vasúti biztonság érdekében.

Nool

Forrás: police.hu

A Nógrád Megyei Baleset Megelőzési Bizottság közleménye szerint a RAILPOL – Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete által koordinált 6. Rail Action Week elnevezésű akció során az abban részt vevő szervek szeptember 26-án 7 órától október 3-án 7 óráig végeznek fokozott ellenőrzést.

Az Európai Unió kiemelt hangsúlyt fektet a vasúti közlekedés biztonságának fenntartására és fokozására. A RAILPOL által koordinált akció célja elsősorban a vasúti átjárón való közlekedés szabályainak megsértésének a megelőzése; a vasúti jelzőberendezések, a vasúti közlekedés biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen eszközök, valamint az utasok tájékoztatására szolgáló eszközök megrongálásának a megelőzése.

Az ellenőrzés kiterjed a mozgó vonatokra történő fel- és leszállás megelőzésére, valamint a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekmények megelőzésére.

A kontroll hetében a nevelési és oktatási intézményekben a  vasúti közlekedés biztonságával foglalkozó, megelőző tájékoztató jellegű előadásokkal hívják fel a figyelmet a vasúti közlekedés veszélyeire.

Nógrádban is gyakoriak a balesetek

Tavaly decemberben portálunk is beszámolt arról, hogy komoly büntetést kapott az a 60 éves férfi, aki a tilos jelzés ellenére hajtott a vasúti sínekre Szügynél. Felfüggesztett fogház, 2 év eltiltás és több mint egy milliós kártérítés lett a büntetése.

Májusban arról írtunk, hogy még vágányzárnál is szabálytalankodnak a nógrádi sofőrök. Sok szabálytalanság történik az átjárókban, ráadásul a vágányzári intézkedéseket szintén gyakran figyelmen kívül hagyják a gépjárművezetők.

Júniusban beszámoltunk róla, hogy gyerekével a kocsijában szakította át a vasúti sorompót a Nógrád megyei nő. Vádat emelt az ügyészség egy 31 éves nő ellen, aki Szurdokpüspöki közelében figyelmetlensége miatt autójával letört egy leengedett vasúti sorompót.

Tizenheten haltak meg Mohoránál

Hamarosan 41 éve lesz a legnagyobb megyei tömegszerencsétlenségnek. Az egész országot megrázta, amikor 1981. november 30-án vasúti tömegszerencsétlenség történt a mohorai átjáróban. A mozdonnyal összeütközött autóbuszon több mint hetvenen utaztak, közülük tizenheten meghaltak, ötvennégyen súlyosan vagy könnyebben megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában