Vendégség

2022.10.02. 06:50

Átadták a Rónatikum- és az Év Rónafalu Embere-díjat a festői városrészben (galéria)

Hosszú évek óta őrzik Rónafalu városrészben a vendégségi nap hagyományát. A rendezvényt, a vírus miatti kényszerszünet után idén ismét megtartották, így új Rónatikum-díjas, illetve Év Rónafalu Embere díjas lakosokkal gazdagodott a városrész.

Veres Edina

Díjakat is átadtak a vendégség keretében

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A vendégségi napot a szokásoknak megfelelően október első hétvégéjén tartották meg, a szervezési feladatok oroszlánrészét ezúttal is a Rónafaluért Baráti Társaság vállalta magára. Délelőtt a sütés-főzésé volt a főszerep, hiszen az ízek utcája nem hiányozhatott a programok sorából. Mivel a városrészben egyre több fiatal él, így újdonságként a hagyományos ízek mellett a modern konyha fogásaival is kibővítették a szervezők az étlapot.

Délután a közelmúltban felújított templom adott otthont az ünnepi műsornak. Dr. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a városrész csodálatos természeti környezetben fekszik, az ott élő emberek pedig olyan összetartó közösséget alkotnak, akik tesznek is a Rónafaluért.

A vendégségi napon két díjat is átadnak. A Rónatikum-díj valamilyen helyi gasztronómiai különlegességhez kapcsolódik. Az elismerést idén Gulyás Mátyás pálinkája érdemelte ki. A másik kitüntetés az Év Rónafalu Embere nevet viselő díj, amelyet Gortva Péterné vehetett át a közösségért végzett kiemelkedő munkájáért.

Az ünnepségen közreműködött a 130 éves salgótarjáni Bányász-Kohász Dalkör, a Ceredi Dalkör, illetve táncbemutatót tartott Varga Sándor és Laurencsik Liliána. A hagyományoknak megfelelően Rónafalu testvértelepüléséről, Zubogyról is érkeztek vendégek. A Zubogyi Macskazaj Dalkör tagjai a műsorban is szerepet vállaltak.

Délután a program résztvevői rövid túrát tettek a Mogyorósi-kilátóhoz, majd a fiatalok körében népszerű Zarándok zenekar adott rock koncertet a Kis-kilátónál, végül a rendezvény zárásaként ugyanott diszkó zenére mulathattak a megjelentek.

Őrzik és továbbadják a hagyományokat

A közelmúltban a Rónafaluért Baráti Társaság vezetősége lemondott pozíciójáról, hogy átadja helyét, illetve azt a bizonyos staféta botot, a fiatalabb generáció képviselőink. Az új vezetők az ünnepségen ajándékkal köszönték meg a szervezetük volt elnökének, Molnár Imrénének, illetve korábbi alelnökének, Gulyás Andrásnak eddigi áldozatos munkáját. Az elnökség új tagjai fontosnak tartják, hogy az elődeik által ápolt hagyományokat megőrizzék, és továbbadják. Éppen emiatt a fiatalokat, mint junior szervezőket is bevonták a vendégségi nappal kapcsolatos teendőkbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában