Jogerős ítélet

2022.10.04. 09:33

Másfél év börtönt kapott a ludányhalászi férfi, aki karóval esett neki haragosa nevelőapjának

Eredményes volt az ügyészi fellebbezés: letöltendő börtönre súlyosították másodfokon a Salgótarjánban karóval verekedő garázda férfi ügyét.

Nool

A bántalmazás egykori helyszíne

Forrás: police.hu

Jelentősen súlyosította annak a 26 éves férfinek a büntetését a Balassagyarmati Törvényszék, aki karóval támadta meg haragosa nevelőapját Salgótarjánban egy verekedés során. Első fokon csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott bűnéért, azonban az ügyészi fellebbezés következményeképp most jóval komolyabb büntetést kapott. Az ügy részleteiről már a tárgyalások korábbi szakaszában is beszámoltunk hírportálunkon. 

Mint az már ismert, a férfi 2020. május 10-én ismeretlenül maradt társaival együtt karóval felfegyverkezve ment el egy haragosához. A fiatallal annak salgótarjáni háza előtt hangosan összeszólalkoztak, majd a kiabálást meghallva a fiú közelben élő nevelőapja a nevelt fia segítségére sietett. A vádlott az oda érkező férfit a karóval kétszer fejen ütötte, majd a verekedésbe társai is bekapcsolódtak és a nevelőapát a földre teperték.

A dulakodás hangjait a megtámadott férfi felesége is meghallotta, majd azonnal odarohant és a földön fekvő férfire feküdt, hogy testével védje meg őt a további bántalmazástól. A nevelőapa az asszony önfeláldozásának köszönhetően csak könnyebb sérüléseket szenvedett, de az ügyészség meglátása szerint a súlyosabb sérülések elmaradása csupán a véletlennek volt köszönhető. A Salgótarjáni Járásbíróság épp ezért felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettében és súlyos testi sértés kísérletében is bűnösnek mondta ki a férfit, akit 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek első fokon.

Fellebbeztek az ítélet ellen

A döntés ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség fellebbezett, döntését pedig azzal indokolta, hogy a büntetett előéletű fiatal férfi az újabb erőszakos cselekményét egy ellene már folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Az ügyészség tehát úgy látta, hogy a büntetési célok (az elkövető és mások visszatartása újabb bűncselekmény elkövetésétől) csak végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásával érhetők el.

– A fellebbezést a Nógrád Megyei Főügyészség fenntartotta. A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi állásponttal egyetértve mellőzte az elsőfokú döntésnek a szabadságvesztés felfüggesztésére vonatkozó részét, ezért a vádlottnak le kell töltenie a kiszabott büntetését, emellett két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Az ítélet jogerős – írta keddi közleményében a Nógrád Megyei Főügyészség

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában