Tárlat

2022.10.04. 11:31

Két nógrádi alkotó műve is látható a Salgótarjánban megnyílt nemzetközi paverpol kiállításon

Amint arról portálunk már beszámolt, október 3. és 9. között zajlanak az Országos Könyvtári Napok, amelyhez a Balassi Bálint Megyei Könyvtár is csatlakozott. Az intézményben a rendezvénysorozat hétfőn délután kezdődött a Petőfi Sándor nyomában a Petőfi-emlékévben című programmal. Ennek során egy nemzetközi paverpol kiállítást is megnyitottak a Bóna Kovács Károly Galériában.

Veres Edina

A most kiállított képek egy hónapig lesznek megtekinthetőek Salgótarjánban

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A nemzetközi kiállításon 43 alkotó, 54 képe tekinthető meg, amely műveket Némethné Jancsi Ilona, Magyar Kézműves Remek-díjas művész, paverpol textilszobrász ajánlott a megjelentek figyelmébe. 

Mint mondta: a nagyérdemű olyan domborműveket, illetve szobrokat láthat, amelyeket egytől egyig Petőfi Sándor versei ihlettek. Hozzátette: a tárlat nemzetközi, hiszen a magyar paverpol technikát használó oktatók és tanítványaik mellett szlovák, román, német és osztrák alkotók művei is helyet kaptak a Balassi Bálint Megyei Könyvtár galériájában. A külföldön, illetve a számos magyar településen élő kiállítók között Némethné Jancsi Ilona mellett a balassagyarmati Kovácsné Koi Julianna képviseli megyénket.

– Az alkotók különböző módon látják Petőfi Sándort, és szintén sokféleképpen nyúlnak az adott technikához. A kiállítással épp ezt szerettük volna megmutatni, hogy milyen változatosan lehet felhasználni a paverpolról tanultakat, illetve magát az anyagot is. Hiszen az alkalmazható művészi módon, míg amatőrök esetében a kreatív célok megvalósítására épp ugyanígy alkalmas. Ebből kifolyólag az e technikával alkotók körében vannak, akik művészi háttérrel rendelkeznek, így például festők szobrászok vagy épp textilművészek, ugyanakkor találhatunk olyanokat is, akik – bármiféle előképzettség nélkül – még csak most ismerkednek ezzel a technikával. Emiatt folyamatosan járjuk az országot, kiállításokat és bemutatókat szervezünk, hogy minél többen megismerjék ezt a technikát – fejtette ki a Kézműves Remek-díjas művész, aki ezután a paverpol technikáról beszélt a megjelenteknek. Az érdeklődők pénteken akár testközelből is megismerkedhetnek a speciális folyékony dekorációs anyaggal, amely használatával medált készíthetnek majd.

Némethné Jancsi Ilona azt is hozzátette: immár két éve különböző tematikák szerint dolgoznak, így például Salgótarjánban is volt már egy kiállításuk. Akkor a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó műveiket mutatták be, míg a legközelebbi hasonló tárlatot Gyöngyösön fogják megnyitni, ahol a központi téma a zene lesz a Zene Világnapja alkalmából.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban most kiállított képek – amelyek Kiskőrösről indultak – egy hónapon keresztül lesznek láthatók Salgótarjánban, a következő állomás pedig Budapest lesz.

Molnár Éva, az intézmény igazgatója rámutatott: az Országos Könyvtári Napok első napjának az esélyegyenlőség és a könyvtár a mottója. A jelmondattal kapcsolatban úgy fogalmazott: mindez a könyvtár társadalmi hasznosságát is jelenti.

– A szavakat megvizsgálva visszakanyarodhatunk oda, hogy milyen sokrétű tevékenység zajlik az intézményünkben, amibe tökéletesen beleillik ez a kiállítás is. Boldogok vagyunk, hogy a programsorozat első napján megemlékezhetünk Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról. Ugyanakkor ne felejtsük el azt sem, hogy hetven évesek a megyei könyvtárak is. Valahol ez a kiállítás egy születésnapi ajándék a számunkra – mondta Molnár Éva, aki azt is aláhúzta, hogy a megyei könyvtárban alapküldetésüknek tekintik, hogy méltóképpen emlékezzenek a Petőfi Sándorhoz hasonló irodalmi nagyokra.

Az eseményen a neves költő emlékét felidéző verses-zenés műsorral működött közre Horváth Lászlóné, Zorbán György, Ember István és László Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában