Kultúra, színház

2022.11.25. 19:56

Két színész is bemutatkozott Salgótarjánban, a Zenthe színház legutóbbi előadásában

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a 2012-ben alapított Zenthe Ferenc Színház működését, tevékenységét.

Csongrády Béla

Gula Péter mint a főhős barátja, Dick és Markó Janka

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

Az évadtervek, az előadások bemutatásán, értékelésén túl rendszeresen foglalkoztunk a rendezőkkel, színművészekkel, más alkotókkal is. Az első években – amikor főként a helyi törzstagok vitték színre a produkciókat és hosszabb ideig szerepeltek – Névsorolvasás címmel önálló rovat keretében is megjelenítettük az érintettek szakmai életútját.

Manapság – amikor már többen a fővárosi, illetve egyéb színházi műhelyekből érkeznek az előadásokban részt vállalni és értelemszerűen nagyobb az úgynevezett fluktuáció – már nem aktuális a Névsorolvasás, de az új társulati tagok bemutatására továbbra is törekszünk. Négy színművész portréja az idei első premier, a Buborékok apropóján már olvasható volt, az alábbiakban a minap bemutatott „Játszd újra, Sam!” kapcsán újabb két személy kerül fókuszba. 

Gula Péter – aki a főhős, Allen Felix barátját, Dicket személyesíti meg – Hatvanban látta meg a napvilágot 1974-ben. Járt a helyi Bajza gimnáziumba is, de Aszódon, a Petőfiben érettségizett. Bár eredetileg állatorvosnak készült, édesanyja hatására nagyon megszerette az irodalmat, különösen a verseket, és végül is megpróbálkozott a színház- és filmművészeti főiskolával, ahová ötödik nekifutásra nyert felvételt. Felkészülését 1994-től a Nemzeti Színiakadémián végzett tanulmányai segítették. Statisztaként olyan színészóriások mellett léphetett színpadra, mint például Kállai Ferenc. 1997 és 2001 között végezte el a színművészeti egyetemet operett–musical szakon.

Kollégák, barátok javaslatára jelentkezett a Zenthébe, ahol több darabban is volt már beugró. Az első eredetileg neki szánt szerepe az említett Dick. Nagyon könnyen ment a beilleszkedés, jó légkörű volt a próbafolyamat, és összességében is kiválóan érzi magát Salgótarjánban. 

Értelemszerűen jóval kevesebb színpadi, színházi tapasztalattal, pláne ismertséggel rendelkezik a rendkívül fiatal, pályakezdő Markó Janka. Budapesten született 1999-ben. A Baár-Madas Református Gimnáziumban érettségizett. Tizennyolc évesen még nem akart egyetemre jelentkezni, szüksége volt egy kis időre, hogy átgondolja a jövőjét. Írországba, Dublinba költözött, ahol angol és ír színjátszást tanult. Egy kortárs ír szerző darabján dolgoztak, amikor közbeszólt a pandémia és hazajött Budapestre, ahol folytatta színházművészettel kapcsolatos tanulmányait – ahogyan fogalmazott – a mesterség elsajátítását: egyrészt az ELTE-n, másrészt a Színház és Film Intézetben tanul. Utóbbi intézmény azért fontos az idekerülése szempontjából, mert az immár harmadéves hallgatónak a salgótarjáni Máté Krisztián – a helyi színház egyik mondhatni alapító tagja – az osztályfőnöke. 

Markó Jankának rövid – de jól megoldott – szerepe van a Woody Allen-darabban. Úgy érzi, hogy tapasztalatai bővítése szempontjából nagyon hasznos volt a darabban való részvétel, a próbákat gördülékenyeknek tartotta. Úgy érzi, jó kollektívába érkezett, igyekszik minél többet tanulni, hiszen – mint mondta is – az út elején jár.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában