Munka

2022.12.07. 17:26

A szakmájuk csúcsára jutottak: huszonöten vehették át mesterlevelüket Salgótarjánban

A szakmájuk csúcsára jutott embereket ünnepelték szerdán a salgótarjáni Megyeháza Madách Imre-termében, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) mesterlevél átadó ceremóniáján. A hozzávetőleg hat hónapos képzést elvégezve, három szakmában összesen huszonöten váltak mesterré. Az eseményen átadták az új mesterelnökök megbízóleveleit, illetve fény derült arra is, hogy az NKIK idén kinek adományozta az aranykoszorús mester kitüntető címet.

Veres Edina

A mesterek csoportja

Forrás: Nool

Fotó: K.I.

A korábbi évekhez hasonlóan az NKIK idén is meghirdette mesterképzéseit, amely felhívásra több mint huszonöt, a szakmájában már eddig is tisztelt és elismert szakember jelentkezett. A képzések elvégzése után három szakmában összesen huszonöt mesterlevelet állíthatott ki a kamara.

Az átadó ünnepségen dr. Tordai Péter, az NKIK elnöke elmondta: a mesterek képzésére egy kiemelt feladatként tekintenek, ami a társadalom és a megyei gazdaság számára is nagy jelentőséggel bír. Hozzátette: hatalmas elismerés, ha valaki egy szakmában eléri azt a szintet, hogy mesternek lehet nevezni.

– Valójában akkor válik igazán mesterré valaki, ha tanítványai lesznek. A mester egy komoly társadalmi rangot jelent, hiszen ezeket a szakembereket megsüvegelik azokon a településeken, ahol dolgoznak és a munkájukért komolyan elismerik őket – hangsúlyozta dr. Tordai Péter, aki útravalóul azt javasolta az új mestereknek, hogy legyenek tanítványaik, oktassák őket a kitanult szakmai fogásokra és az emberségre, illetve képezzék tovább mind őket, mind pedig önmagukat.

Az aranykoszorús mester kitüntető címet is kiosztották
Fotós: H.Cs. / Forrás: Nool

Ezután dr. Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nagy eredménynek nevezte, hogy a területi kamara ünnepi rendezvényén a megye gazdasági, társadalmi és politikai életének szereplői az első sorokban foglalnak helyet. Optimista üzenetként fogalmazta meg, hogy ezt a válságot is túl fogják élni, hiszen az emberiség minden válságot túlélt. 

Mint kifejtette: a jelenlévő szakemberek számára a fenntarthatóság témakörében az egyik legfontosabb gondolat, hogy miként tudnak alkalmazkodni a jövőben az ez irányú kihívásokhoz. Dr. Vereczkey Zoltán témával kapcsolatos előadásából megannyi hasznos információval bővíthették ismereteiket a megjelentek.

Íme a díjazottak listája

Ezt követően a jelenlévők egy, a mesterképzések folyamatát bemutató videófelvételt tekinthettek meg, majd a friss mesterek az eskü szövegének elismétlése után átvehették a mesterleveleiket.

Elsőként a hegesztő szakmában mesterként végzettek nevei hangzottak el, így Berze Gáboré, Ihar Zoltán Károlyé, Jozefiák Gáboré, Kaszás Zoltáné, Kolozsvári Istváné, Szabó Oszkáré, Szondi Istváné, Vári Istváné és Vincze Balázsé. 

A gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat szerelő szakmában 2022-ben Fehér Bulcsú, Keresztúri Csaba, Klagyivik Csaba, Majlik Tamás, Molnár Tamás, Pásztor József, Pribelszki Ákos, Tálas László és Tóth Miklós szereztek mesterlevelet. 

Végül az épület- és szerkezetlakatos szakmában mesterré váltakat, azaz Csikós Leventét, Daru Ágostont, Gubán Csabát, Katona Gábort, Sebestyén Róbertet, Szigethy Róbert Pétert, valamint Verbovszky Nándort szólították. Ezt követően a hagyományoknak megfelelően az eseményen felavatottak mesterkönyvét is elhelyezték az NKIK mesterládájában.

Új mesterelnököket is kineveztek

Idén, pályázat útján nevezték ki az új mesterelnököket, akik a mesteravató ünnepségen kaphatták kézhez a négy évre szóló megbízóleveleiket. Ács, burkoló, és kőműves szakmában dr. Tordai Péter György, az NKIK elnöke és Bókáné Bakos Mária töltik majd be a mesterelnöki pozíciót. Mellettük Honti László autószerelő, Ivanics Ervin asztalos, Kása Csaba Attila gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat szerelő, valamint gáz- és tüzeléstechnikai műszerész, Melichercsik János villanyszerelő, Mihály Zoltán István kereskedő, Pap Balázs hegesztő, Péter Beáta kozmetikus, Szandai Attila festő, mázoló és tapétázó, valamint Szarvas Sándorné fodrász részesült a mesterelnöki kinevezésben.

Mind a mesterleveleket, mind a megbízóleveleket dr. Tordai Péter és dr. Vereczkey Zoltán adta át.

Ezután a megjelentek a Zenthe Ferenc Színház művésze, Hege Veronika előadásában hallgathatták meg Tasnádi Györgyi Úgy szeretnék című versét, majd a rendezvényt állófogadás zárta, ahol Becsó Zsolt országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt.

Aranykoszorúval koronázták meg a szakmai pályafutását
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mestervizsga szabályzata lehetőséget kínál arra, hogy a szakmájukat magas szinten, legalább harminc éve gyakorló mestereket aranykoszorús mester címmel ismerjék el. Idén a kitüntetést az NKIK Melichercsik János villanyszerelőnek adományozta, aki 1970 óta dolgozik alapvetően karbantartási területen. Melichercsik János szakmai pályafutását villanyszerelőként kezdte, majd a Vegyépszer Salgótarjáni Gyára fenntartási üzemvezetőjeként dolgozott, később pedig a gyár műszaki igazgatója volt. Mesterlevelét villanyszerelő szakmában 1990. február 16-án kapta meg. Az általa is alapított Pirazol Kft. tulajdonos és ügyvezetői pozícióit 1993 és 2017 között töltötte be, a cég tulajdonosváltásáig. Jelenleg egyéni vállalkozóként elektromos szereléssel, villamos biztonságtechnikai vizsgálatokkal, illetve műszaki szakértéssel foglalkozik. Immár 18 éve az NKIK Ipari Tagozatának alelnöke, továbbá a Választási Bizottság elnöke. Mestervizsga és szintvizsga elnökként a szakképzés területén is tevékenykedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!