Sokszínűség

2023.02.04. 10:25

Gyermeket nevel, háztartást vezet és ha kell, traktorra is ül a vanyarci feleség

Fehér Tamás és Fehér Tamásné családi vállalkozásban nyolcvan hektáron gazdálkodnak. Korábban három hektáron levendulát is termesztettek, de napjainkban ennek a területét két hektárra csökkentették. Négy gyermekük nevelése és a háztartási munka mellett a feleség aktívan bekapcsolódik a mezőgazdasági munkákba is.

Szenográdi Ferenc

Fehér Tamásné korábban 40 méhcsaládot gondozott

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

Ahogy mondta, szereti a mezőgazdaságot, szívesen segít a férjének, ha kell, traktorra, rakodógépre ül, és ezekkel a gépekkel is dolgozik. Jelenleg növényvédelmi tanfolyamra jár, majd azt követően szeretné elvégezni a drón permetezési tanfolyamot, amellyel úgy véli, a jövő permetezési technológiáját sajátíthatja el, hiszen a légtérből a drón segítségével juttatható ki a vegyszer a földterületre. 

Korábban elvégezte a méhészeti tanfolyamot is, s a 40 méhcsalád gondozása is az ő feladata volt. Jelenleg a méhcsaládok számát jelentősen csökkentették. Fehér Tamás elvégezte a vadásztanfolyamot, s most felesége is tervezi, hogy ő is levizsgázik a vadászati tudományokból. 

Az asszonynak a mezőgazdasági és a háztartási munka mellett sok egyéb feladata is van, hiszen két nagyobbik gyermekük tíz-, illetve hatéves, így meg kellett szervezni az óvodába járást. Vanyarcon nincs általános iskola, így a nagyobbik gyereket most a szomszédos településre hordja autóval, hetente kétszer pedig Balassagyarmatra úszótanfolyamra viszi őket. Nyáron lovastáborban is részt vettek a nagyobb lányok. Az ikrek még csak kétéveseket, de az óvodába történő szállításukról már most gondoskodik az édesanya. 

Télvíz idején a férje a gépek karbantartásával, javításával foglalkozik, ő pedig beszerzi az ehhez szükséges alkatrészeket. Ahogy mondta, komoly gondot jelent számukra a vadkár, ezért a földek nagy részét villanypásztorral kerítették be, így télen is ellenőrizni kell a berendezés állapotát is. Fehér Tamásné elmondta, hogy terveik között szerepel a fácán-, kecske- és báránynevelés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában