Vádemelés

2023.02.06. 10:02

A síneken állt meg, csak a szerencsén múlt a 18 éves pásztói lány élete

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 18 éves pásztói lány ellen, aki figyelmetlensége miatt nekiütközött egy lezárt sorompórúdnak.

Nool

A vasúti átjáró Szurdokpüspökinél

Forrás: Google Maps

A vádirat szerint a vádlott 2022. október 3-án napnyugtakor ért a Szurdokpüspöki lakott területén található, táblákkal jelzett, teljes sorompóval biztosított vasúti átjáróhoz. Az alacsonyan álló nap fénye megzavarta, ezért nem észlelte, hogy a vasúti átjáró sorompója egy Hatvanba közlekedő személyvonat miatt le van zárt, így annak nekiütközött, majd azt átszakítva a síneken állt meg.

A vonat szerencsére időben meg tudott állni az átjáró előtt, így balesetben személyi sérülés nem történt. Az átjáróban a forgalmi szolgálattevő biztosította a közeledő vonat biztonságos áthaladását, majd a sorompó helyreállításáig a vasúti közlekedés az átjáróban teljes sorompó helyett fedező őrös biztosítással zajlott. A baleset oka az volt, hogy a sofőr megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad, eleget téve a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

Az ügyészség vádiratában a büntetlen előéletű, a baleset időpontjában 5 hónapos jogosítvánnyal rendelkező vádlottal szemben a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint a MÁV Zrt. kárigényének megfizettetésére tett indítványt. Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.

A vasúti átjáróban történő figyelmes áthaladásra és az ott történt balesetek veszélyeire hívja fel a figyelmet az ügyészség „Jogodban áll tudni” című ismeretterjesztő videósorozatának alábbi epizódja is:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában