Filmhíradó

2023.03.29. 18:29

Kulturális kincsünk: Hollókő, ahol mindenki visszarepülhet egy kicsit az időben (videó)

Közeleg a húsvét, s ha erről az ünnepről beszélünk, sokaknak jut eszébe Hollókő. Leporoltunk egy 46 éves videót, amit a világörökségi helyszínen forgattak.

Angyal Eszter

Húsvétkor a hagyományos locsolkodás sem marad el Hollókőn

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Jövő héten ismét a fél ország (ha nem az egész) Hollókőre figyel majd, a szokásoknak megfelelően ismét megrendezik ugyanis a húsvéti fesztivált. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a település önkormányzata idén is kitesz magáért: folklórprogramban és palóc gasztronómiában gazdag rendezvény vár mindenkire, ahonnan természetesen az elmaradhatatlan locsolkodás, koncertek, illetve családi- és gyermekprogramok sem hiányozhatnak majd.

A Hollókői Húsvéti Fesztiválra való hangolódás jegyében a Magyar Filmhíradók archívumában keresgéltünk és egy 1977-es videóra bukkantunk a világörökségi faluval kapcsolatban. A Hollókői életképek című videó a vidéki életforma átalakulását említi, melyben a népi építészet és a népművészet, mint kulturális kincsek szerepét, egyben az emlékek gyűjtését, megmentésének fontosságát hangsúlyozzák. 

– A Nógrád megyei Hollókő máig megőrizte az elmúlt századok kialakult képét: a népi építészet mesteri remekét. A község mai lakói, vezetői szerető gonddal őrzik a páratlan szépségű épület-együttest, de úgy, hogy nem engedték eközben holt skanzenné válni. A szépen ápolt házakat ma is használják, lakják. A belső tereket a korszerűség és a használhatóság követelményeinek megfelelően átalakítják, de a hagyományos homlokzatokon nem változtatnak. Itt Hollókőn a néprajzi értékű falu él. Méghozzá mai, modern életét – hangzik el a már 46 éves, de ma is helytálló kijelentéseket tartalmazó videóban.

A világörökség részét képező ékszerdoboz-faluban napjainkban is a régies parasztházak és a köves utcácskák repítik vissza az időben az ott kirándulókat. Az április 7-10. közötti Hollókői Húsvéti Fesztiválon az egykori hagyományok mind megelevenednek majd, így még akár az is megeshet, hogy az odaérkező lányok és asszonyok kapnak egy-egy vödör kútvizet a nyakukba...

Az idei húsvéti fesztivál színes programokat kínál kicsiknek és nagyoknak

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, április 7-e és 10-e között folyamatos program várja majd a Hollókőre látogatókat. Nagypénteken ingyenes lesz a belépés az Ófaluba, ahol a programok a húsvéti készülődés jegyében telnek majd ezen a napon. Nagyszombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok lesznek az Ófalu udvaraiban, míg húsvét vasárnap és hétfőn a hagyományokhoz hűen szentmisével, feltámadási körmenettel kezdődik majd a rendezvény, illetve sor kerül a húsvéti locsolkodásra is a templomnál és az alsó kútnál.

A programokról részletesebb információkat a www.husvetifesztival.hu weboldalon találnak.

Korábbi cikkünkben a Filmhíradó 1959-es adását mutattuk be, melyben arról számoltak be, hogy Hollókőn megkezdték a vízhálózat kiépítését, ami a víztelenséget megszüntette:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában