Beruházás

2023.03.30. 17:14

Durva csúszás: mi történik a salgótarjáni piaccal?

Hosszú hónapok óta először szólalt meg a salgótarjáni városvezetés a piacfelújítás körül kialakuló botrány kapcsán. Miután az elmúlt napokban megszaporodtak a kemény hangú kritikák a közösségi oldalakon, Fekete Zsolt szocialista polgármester Facebook-bejegyzésben igyekezett tisztázni a helyzetet. A helyi Fidesz-frakció szerint csak hárítani próbálja a felelősséget.

Nool

Innen indult a projekt két éve: a salgótarjáni vásárcsarnok 2021 márciusában

Forrás: Nool

Fotó: H. M.

Indulatos bejegyzés terjed hétfő óta a Facebookon. Több százan osztották meg és több ezren olvasták már egy helyi lakos sorait, melyeket a salgótarjáni piac felújításával kapcsolatban fogalmazott meg.

Látványosabb, mint a putri, de csak éppen valamivel

„Salgótarján az a megyei jogú város az országban, amelyiknek több mint másfél éve nincs piaca. Azon a címen, hogy felújítják. Hogy ez mit jelent, senki sem tudja. Felvonultak ugyan munkagépek, amit lehet fel is túrtak: mintha elindult volna valami. Aztán visszafelé. Az árusokat télire kiköltöztették egy sátor alá az udvarba, másokat koszos terembe tereltek. A korábbi 4-6-ból maradt egyetlen hentes, 2-3 zöldségárus az azelőtti 6-8-ból, a tojást egyetlen viszonteladó árulja, van tejes és nincsenek kofák. Mindez, amiről itt szólok olyan koszos, nyomorúságos balkáni körülmények között, amihez hasonlót a Balkánon már harminc éve felszámoltak!” – írta a salgótarjáni férfi.

A Facebook-posztban azt is hozzátette, hogy – véleménye szerint – a forgalom harmadára csökkent, vásárló annál is kevesebb. „De a sátor az udvaron áll, látványosabb, mint a putri, de csak éppen valamivel” – jellemezte a helyszínen tapasztalható állapotokat.

Fekete Zsolt: nehéz erről nyilatkozni

Hosszú hónapok óta nem szólalt meg sem a piac, sem a város vezetése a téma kapcsán, szerdán este azonban – vélhetően az egyre sűrűsödő és egyre keményebb kritikák, kommentek hatására – Fekete Zsolt polgármester a Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést a piaci ügyeket illetően.

„Teljes joggal kérdezik sokan, hogy miért nem haladt eddig, miért húzódott a piac felújítása. Nehéz erről nyilatkozni, mert többrétű volt a probléma, és nem azért vagyunk városvezetők, hogy nekiálljunk a nyilvánosságban felelősöket keresni, másokat hibáztatni, hanem azért, hogy megoldást találjunk” – kezdte a polgármester. Úgy folytatta: „Jelenleg azt tudom mondani, hogy ha valóban magunk mögött tudjuk hagyni az elmúlt egy év huzavonáit, akkor év végéig befejeződhet a piac felújítása. Ez a cél, és jelenleg az a dolgunk, hogy ennek érdekében hathatósan érvényesítsük szándékunkat a kormányzati hatóságok és a kivitelező felé egyaránt.”

A posztban felidézte, hogy a munkaterületet 2021. szeptember 16-án adták át a kivitelezőnek, akinek a szerződés értelmében 420 napja volt a munkálatok elvégzésére. Ez 2022. november 10-én járt le. Már 2022 januárjában kiderült azonban, hogy a piac szabályos üzemeltetéséhez elengedhetetlen az elektromos tervek átdolgozása, ehhez pedig az MVM Zrt. közreműkődésére is szükség van.

„Az áramszolgáltató lassú ügyintézése miatt ezek a folyamatok nem haladtak, és a mai napig nem zárultak le. Ezzel párhuzamosan a határidő hosszabbításra, valamint számos műszaki tartalomra vonatkozóan szerződésmódosítást kezdeményeztünk 2022 augusztusában. A műszaki tartalom módosításai előre nem voltak láthatóak, a munkaterület átadását követően kerülhettek napvilágra” – közölte Fekete Zsolt.

A szerződésmódosításhoz azonban a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF) jóváhagyása is szükséges, a KFF nem járult hozzá a szerződésmódosítás benyújtott formában történő jóváhagyásához. A műszaki tartalom változtatásra irányuló módosítást ezért külön adta be az önkormányzat, melynek elbírálása jelenleg is folyamatban van. A városvezető hozzátette: „Azok a folyamatok, amik a KFF hozzájárulása nélkül is elvégezhetőek, végre haladnak.”

Megtalálták a felelősöket?

Fekete Zsolt szerint a kivitelezés csúszását az MVM-ügyintézés lassúsága mellett a műszaki tartalom módosításának bürokratikus hosszadalmassága okozza. Mint a Facebookon fogalmazott, ezek az önkormányzat és a kivitelező hatókörén kívül esnek. Azt is írta, hogy a kivitelezést tovább nehezítette a szerződéskötést követően kitört orosz-ukrán háború is, mely nyersanyaghiányt, valamint jelentős nyersanyag- és energia-áremelkedést okozott.

A helyi Fidesz-frakció csütörtökön – szintén a Facebookon – reagált a polgármester soraira, szerintük a felelősséget próbálja hárítani a baloldali városvezetés. Azt írták: „Fekete Zsolt polgármester végre megérezte a salgótarjáni társadalmi nyomást, elégedetlenséget, dühöt a piac felújítása kapcsán. Ezért magyarázkodásba kezdett, és természetesen mindenki hibás volt, a körülmények, a tervezés, az infláció, az orosz-ukrán háború stb., csak a városvezetés és a piacigazgató nem.” Utóbbi, azaz Molnár Károly piacigazgató – önkormányzati képviselő, az MSZP városi elnöke – felelősségével kapcsolatban hozzátették: a szóbeszéd szerint elvileg a városi fejlesztésekért is felel, mint a gazdasági bizottság elnöke.

Kilenc(!) éve ítélték meg a forrást a piacfejlesztésre

A helyi Fidesz közleményében emlékeztettek: a piac felújítására 2014-ben ítélték oda a a TOP-os forrást.

„Városi, önkormányzati projekt, Fekete Zsolt (vagy nevében) írja ki a közbeszerzést, hirdet eredményt, köt vállalkozási szerződést, koordinálja a beruházást, állít ki teljesítési igazolást, és fizeti ki a vállalkozót. Azzal, hogy 2014 óta 2023 tavaszáig ennyit sikerült elérni, nehezen tudunk mit kezdeni, és erre nehéz is magyarázatot adni” – írták a közleményben.

Szerintük a legszomorúbb az, hogy semmibe veszik azokat a helyi vállalkozókat, akiknek az életük a piac, akik ebből élnek, akik ebből tartják el családjukat. „Nem kapnak tájékoztatást, maximum egy újabb dátumot, ami most éppen 2023 vége” – emelték ki.

Nem egyedi a történet

A helyi Fidesz szerint nem egyedi a történet, hiszen „az atlétikai pályával is addig jutott a városvezetés, hogy megvette több mint 200 millióért a területet, de 2019 óta semmi történt azzal a projekttel sem”. Hozzáteszik: örülnénk, ha felpörögnének az események, amíg ezeket a pénzeket el nem veszíti a város, mint a Bányamanó százmillióit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában