Sport

2023.04.01. 13:56

Olimpiai bajnok is érkezett Nógrád első atlétikai centrumának átadására

Napsütéses, bár erősen szeles időben tartották meg szombaton délelőtt Nógrád vármegye első atlétikai centrumának átadását Balassagyarmaton, az Ipoly-parti szabadidős- és sportközpontban.

Hegedűs Henrik

A beruházás a város és a környék sportéletének fejlesztését szolgálja

Forrás: Nool.hu

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A hivatalos megnyitón Németh Miklós olimpiai bajnok gerelyhajító, és Zsivoczky Attila olimpiai hatodik helyezett tízpróbázó jelenlétében Csach Gábor, a város polgármestere elmondta: nagy büszkesége mindenkinek, hogy ez a pálya felépülhetett, és végre a minőségi atlétikai képzést szolgálhatja. Hozzátette, az elmúlt tíz évben összesen tizennégy sportlétesítménnyel gazdagodott a nyugat-nógrádi járási székhely, és öt kilométer kerékpárút is elkészült. Ezután egyértelmű a cél, hogy Balassagyarmat minden lakosa ilyen-olyan módon áldozzon az egészséges életmódért.

Lendület ad a város sportéletének a 468 milliós beruházás
A most átadott, összesen 468 millió forintból megépült nyolcsávos rekortán borítású futókör és a hozzá kapcsolódó szakági építmények, mint például a kalapácsvetők és a diszkoszvetők dobóketrece rövid idő leforgása alatt lendületet kell, hogy adjon a város atlétikai életének.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a jelenlévőket
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Balla Mihály országgyűlési képviselő kifejtette, rendkívül lényeges a mozgás szeretetének népszerűsítése a fiatalok körében, és az atlétika, a futás, a dobás az ugrás a legősibb mozgási formák közé tartozik, amelyet a vadászatok során legkorábbi ember-elődeink is műveltek, nem beszélve az ókori olimpia első versenyszámairól. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy minél többen töltsék szabadidejüket sportolással, amire kiváló helyszín lesz a jövőben az új atlétikai centrum.

Minden pálya annyit ér, amennyien használják
A Magyar Atlétikai Szövetség képviseletében érkezett Scheidler Géza sportszakmai igazgató elmondta, az alapképességek gazdája az atlétika, és minden pálya annyit ér, amennyien használják, tehát arra buzdít mindenkit, jöjjön ki ide az Ipoly-partjára, és vegye fel a futócipőt, kocogjon, loholjon, az ifjú nemzedékeknek pedig szívből kívánta, hogy a jövőben híven öregbítsék Balassagyarmat sportos hírnevét.

A szalagátvágást követően a területet átvették a diákok, akik számára a délelőtt és a kora délután során észak-magyarországi regionális korosztályos versenyeket rendeztek és bemutatták tudásukat a Balassagyarmati Vitalitás SE országosan kimagasló eredményeket elért kalapácsvetői.

Emlékek zúdulása a jövő ígéretében
Fura érzések keringtek bennem, amikor az első lépéseket megtettem az új rekortán pályán. Gyorsan visszaszámoltam magamban: kisebb megszakításokkal harminc évet dolgoztam önkéntesként a balassagyarmati atlétikában. Tizenéves fejjel már ott voltam a Nagyligeti Sporttelep salakjának szélén, stopperórával a nyakamban, és mértem az időt az Ipoly Gyalogló Gála futamain, majd ugyanezt tettem akkor, amikor a viadal a városközpontba, majd a Szabó Lőrinc Általános Iskola környékére költözött. 

Ezzel párhuzamosan a diákolimpiai küzdelmek lebonyolításában segédkeztem, egészen 2019-ig, vezényeltem a kislabdahajítást, csattintottam a sprinterek indulását, mértem a távolugrók és a súlylökők kísérleteit. Aztán egyre jobban halódni kezdett a Nagyliget, és tudtuk jól, közel a vég, ami be is következett, most már intenzíven bontják a területet, ahol anno hosszú éveken keresztül ezres közönségtábor előtt kergették a játékszert a közkedvelt labdarúgók, meg persze mi is igyekeztünk megfelelni a kihívásoknak. De most itt az új kikelet, eljöhet végre a fellendülés, gyermekek nemzedékeit lehet a jövőben az atlétika szeretetére nevelni, és a rekortánon elsőként robogó fiúk-lányok között kereshetjük Kovács Dusán, Deák Katalin és Reiter Rita méltó utódait, a mennybeli felhők széléről letekintve pedig elégedetten csattint a látottakon néhai Révész László és Komoróczy Csaba barátunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában