Húsvét

2024.03.26. 18:26

Ennyibe kerül idén a hollókői húsvét – mutatjuk a fesztiváli árakat és a programokat

Hollókő az elmúlt években a Húsvét fővárosává vált. A Hollókői Húsvéti Fesztiválra idén 10-12 ezer látogatót várnak. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is sokan kifogásolják a belépőjegy árát. Szabó Csabát, a település polgármesterét a színvonalas programok mellett, így arról is kérdeztük, mit tartalmaz a belépőjegy ára és mire fordítják a fesztivál bevételét.

Lászlók Judit

Idén is számos program várja majd az érdeklődőket

Március 29. és április 1. között rendezik meg a több évtizedes múltra visszatekintő Hollókői Húsvéti Fesztivált. Szabó Csaba, a település polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a községben már mindenki a hétvégi rendezvényre készül, majd ismertette a programokat is.

– Nagypénteken ingyenes lesz a belépés az Ófaluba, ahol egyebek mellett a húsvéti készülődés jegyében kézműves kirakodóvásár, tojásfestés, valamint előadások is várják az érdeklődőket a Dr. Román András Látogatóházban. Nagyszombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok lesznek az Ófalu udvaraiban, amelynek keretében szilvás gombóc főzésre is lesz lehetőség a kétbodonyi hagyományőrzőkkel. A napot pedig a Keleti Szél Zenekar koncertjével zárjuk. A húsvétvasárnap és húsvéthétfő a hagyományokhoz hűen szentmisével és a feltámadási körmenettel kezdődik, majd megejtik a húsvéti locsolkodást is a templomnál és az alsó kútnál. Vasárnap a Dűvő zenekar ad népzenei koncertet, míg hétfőn a Magyar Banda lép színpadra Hegedűs Bori és Caussanel Izabella énekesnőkkel – közölte a polgármester.

Emelkedett a belépőjegy ára, de bővült a szolgáltatások köre is

Az idei évben emelkedtek a fesztivál belépőjegy árai. Nagyszombaton a felnőtt jegy ára 5500 forint lesz, míg a gyerek (7-18 év) és a nyugdíjas 4000 forint. Húsvétvasárnap és -hétfőn a felnőtt jegy ára 6500 forint, a gyermek és a nyugdíjas pedig 5000 forintot kóstál majd. Hétéves kor alatt a belépés minden nap ingyenes. A mozgás-, a hallás-, illetve a látássérültek igazolvány bemutatásával szintén ingyen léphetnek be a faluba, egy fő kísérőjük pedig kedvezményes jeggyel látogathatja a rendezvényt.

A magasabb jegyárral kapcsolatban már a rendezvény előtt sokan hangot adtak nemtetszésüknek, főként a közösségi oldalakon. Ezzel kapcsolatban Szabó Csaba így fogalmazott: – Idén valóban emelkedtek a jegyárak, ennek oka, hogy úgy döntöttünk, belefoglaljuk a hollókői vár belépőjegyét is. Így a belépőjegy tartalmazza az összes program és az egyes látnivalók  – hollókői vár, Palóc Játszóház, Oskola, Postamúzeum, Falumúzeum, Guzsalyas Viselettár, Kézműves Nyomdaműhely, Babamúzeum – belépődíját, valamint az ingyenes parkolást.

A polgármester kiemelte: ezen kívül a belépőjegyek egyrészt azt a célt is szolgálják, hogy csak megfelelő számban fogadhassanak látogatókat az Ófaluban. Másfelől pedig a rendezvény bevételét, annak kiadásai mellett a hagyományőrzésre és az óvoda fenntartására fordítják, illetve ebből az összegből finanszírozzák az év további részében a különböző programjaikat is. Így például a májusban tartandó „István, a király” című rockoperát is ingyenesen tekinthetik majd meg az érdeklődők.

Több ezer látogató érkezik a hétvégén Hollókőre

– Őszintén szólva nem igazán értjük, hogy miért probléma a húsvéti fesztivál belépőjegy ára. Ennek a kivételével az év többi napján ingyenesen tekinthető meg az Ófalu, illetve több programunk is térítésmentes. Miközben sok más világörökségi helyszín kizárólag belépő ellenében látogatható – fogalmazott Szabó Csaba. Hozzátette: – A visszajelzések alapján évről évre rengeteg elégedett látogatónk van. Az idei négynapos húsvéti fesztivál ideje alatt 10-12 ezer látogatóra számítunk. Reméljük, hogy ők is elégedetten és boldogan távoznak majd Hollókőről.

A polgármester végül kitért arra is, hogy az M1 és Duna TV csatornák élőben jelentkeznek majd be Hollókőről, így aki nem tud ellátogatni a településre, az a tévén keresztül figyelemmel követheti az eseményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában