Vadállatok

2024.03.26. 19:28

Vaddisznótól, medvétől és farkastól is tartani kell a nógrádi erdőkben

Tavasszal egyre többen indulnak útnak a természetbe. Sokan csak túráznak, kirándulnak, vannak azonban, akik gombásznak. Éppen ezért egy-egy erdei út során nem árt résen lenni, ugyanis veszélyes állatokkal is találkozhatunk, mint például vaddisznóval.

Nagy Orsolya

A közelmúltban születtek meg a vadmalacok

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára portálunknak elmondta, hogy a közelmúltban születtek meg a vadmalacok, így előfordulhat, hogy egy-egy túra során összefutunk velük.

Nappal érdemes túrázni

– Nagyon fontos, aki kirándulni szeretne a természetben, azt ne a reggeli, a késő délutáni, vagy az esti órákban tegye. Helyette inkább nappal induljanak útnak és lehetőleg maradjanak a kijelölt túraútvonalon, hiszen oda kevésbé megy a vaddisznó, inkább a sűrű erdőbe húzódnak el. Igyekeznek elkerülni a zajos környezetet. Éppen ezért a gombászoknak is óvatosnak kell lenniük, akik csak saját felelősségre térjenek le az útról, és gondolják át, merre sétálnak az erdőben – közölte Szabó László.

Kutyával veszélyes lehet

A titkár felhívta a figyelmet, ha kutyával indulnak útnak, nagyon figyeljenek oda és ne engedjék szabadon őket, tartsák pórázon! Mindez saját biztonságuk érdekében fontos, de a jogszabályok sem engedik. A koca ugyanis mindenáron védi a malacait, amely akár a kutya életébe is kerülhet.

Más vadak is élnek a nógrádi erdőkben

Ráadásul nem csak a vaddisznók jelentenek veszélyt, ugyanis napjainkban már medvék és farkasok is élnek a nógrádi erdőkben. Hozzátette: a farkas például bármilyen kutyát megfog, de egy medvével sem szerencsés, ha összefutnak. Mivel ezek az állatok korábban nem voltak jelen szűkebb hazánk erdeiben, így nem ismerjük őket, nem tudhatjuk, hogy egy-egy találkozás milyen reakciót vált ki belőlük. Már Bárna környékén, a Cserhátban, de a Karancsban is vannak medvék.

A városba is betérhetnek a vadak

Szabó László a vaddisznókkal kapcsolatban még arra is kitért, hogy nemrég ismét megjelent az afrikai sertéspestis, így most kevesebb van belőlük Salgótarján környékén. Természetesen ennek ellenére előfordulhat az is, hogy egy-egy vad betéved a városba. Mint mondta: amennyiben vaddisznóval találkozunk, nem szabad odamenni hozzájuk, zaklatni őket és szelfizni velük. Tiszteletben kell tartani, hogy egy erős állat és békén kell hagyni, mert nem tudni, hogy mikor támad az anyai ösztön miatt. Magától ugyanakkor nem támad, csak akkor, ha veszélyben érzi a malacait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában