Digitália

2024.03.28. 06:00

Elkészült a végzetkalkuláló mesterséges intelligencia: megmondja, mikor halunk meg, mennyi pénzt fogunk keresni

Ez nem hírlapi kacsa: tudósok olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely megjósolja személyes életünk főbb eseményeit. Olyanokat például, hogy mekkora az adott személy korai halálozási esélye, fog-e más városba vagy országba költözni.

MW

Fiatal nő hagyományos mexikói halotti maszkkal, piros gyapjúfonállal

Forrás: NorthFoto

Fotó: Danko Natalya

Dán és amerikai tudósok építették, akik gépi tanulási algoritmust képeztek ki hatalmas mennyiségű dán adat alapján, és több mint hatmillió személy mindenféle információját feldolgozták, beleértve jövedelmet, szakmát, lakóhelyet, betegséget, terhességet és így tovább.

Az algoritmus végül is az ember élettörténetét használja fel annak előrejelzésére, hogy miként fog élni és mikor fog meghalni. Mielőtt legyintenénk, hogy csacsiság: népsségi adatok igazolják, a 2008 és 2016 közötti adatok alapján kiképzett modell

a személyek több mint háromnegyed részénél pontosan jelezte, mikor fog meghalni.

A tanulmány szerint a „life2vec” nevet kapott modell az esetek 78 százalékában pontos jóslatot ad.

Úgy működik, mint egy chatbot: a meglévő részinformációkat használja a következő lépések előrejelzésére. A modell képes feldolgozni a szöveges adatbevitelt, és előrejelzéseket generál.

Tekintsük úgy az életünket, mintha azok szavak lennének egy mondatban: a life2vec megmondja, hogy fog befejeződni a mondat.

Ahogyan a ChatGPT-től kérhetjük, hogy írjon egy dalt, verset vagy esszét, a life2vec-nek feltehetünk egyszerű kérdéseket, mint például, hogy egy bizonyos személy meghal-e négy éven belül.

Azon személyek személyes adatainak védelme érdekében, akiknek adatait a rendszer betanításához felhasználták, a nagyközönség – vagy a vállalatok – még nem használhatják a programot.

„Dolgozunk azon, hogy az eredmények egy részét nyíltabban megosszuk, de ehhez előbb arra van szükség, hogy meg tudjuk védeni a vizsgálatban résztvevők magánéletét” – közölte Sune Lehmann kutatásvezető.

Ha a modell végre elérhető lesz a nyilvánosság számára, a dán adatvédelmi törvények még akkor is törvénytelenné tennék a life2vec használatát egyénekkel kapcsolatos döntések meghozatalára – magyarul nem megengedett felhasználni biztosítások megkötésére vagy munkaerő-felvételi döntésekre.

Hogyan működik?

Lehmann és csapata minden információhoz különböző tokeneket rendelt, és ezeket az adatokat egymáshoz viszonyítva térképezték fel.

Az emberek élettörténetében szereplő kategóriák az emberi élet teljes skáláját lefedik: az alkartörést S52-ként jelölik; a dohányzás kódja IND4726, a jövedelmet 100 különböző digitális token jelzi; a „szülés utáni vérzés” például az O72-es.

Előrejelzéseket is adhat az emberek személyiségéről: a kutatók kiképezték a modellt, hogy megjósolja az emberek válaszait egy személyiségteszten.

Fontos megjegyezni – mondja Lehmann –, hogy az adatok mind Dániából származnak, így ezek a jóslatok nem biztos, hogy igazak a máshol élőkre – amellett, hogy a legtöbb ember valószínűleg nem is akarja tudni, mikor fog meghalni.

Az életesemények és az emberi viselkedés előrejelzésére már ma is alkalmaznak hasonló megoldásokat olyan technológiai cégekben, amelyek például nyomon követik viselkedésünket a közösségi hálózatokon, rendkívül pontosan profiloznak minket, és ezeket a profilokat használják viselkedésünk előrejelzésére és befolyásolására.

Máris többen hamisítják

A kutatók kénytelenek voltak rögzíteni a life2vec weboldalán, hogy az a life2vec modell egyetlen hivatalos oldala.

Figyelmeztetnek, hogy pontatlan tudósítások terjednek, félrevezető nevekkel, működnek nem hivatalos, tévinformációkat terjesztő közösségimédia-fiókok és legalább egy csaló weboldalról is tudnak. Hangsúlyozzák, hogy nem állnak semmilyen kapcsolatban azokkal, akik azt állítják, hogy már használják a technológiájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!