Létrehozva: 2022.08.07.

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

A napokban értesítik a támogatói döntésekről azokat, akik napelemekre vagy hőszivattyús fűtésre pályáztak az első ütemben. Az energia-veszélyhelyzetben most különösen jól jön, hogy az állam támogatja a korszerű energiafelhasználást. Az első 500 támogatott már meg is kapta az értesítést. A szakminisztérium azt ígéri, még az ősszel minden eddigi pályázó megkapja a támogatói okiratot.

Alacsonyabb jövedelmű családok számára hirdetett lakossági napelemekre és fűtéskorszerűsítésre pályázatot tavaly decemberben a kormány, vissza nem térítendő támogatást lehet kérni megújuló energiaforráson alapuló megoldásokra. 

43 ezren jelentkeztek

Az érdeklődés példátlan volt: csaknem 43 ezer kérelem érkezett, ezért az első ütem keretösszegét meg is kellett emelni. Sikeres pályázat esetén napelem telepítésére 2,9 millió forintot, energiatakarékos fűtési rendszer kialakítására pedig 11,3 millió forintot kaphatnak azok, akik megfelelnek a feltételeknek. Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára azt közölte: 

a több mint 200 milliárd forint keretösszegű pályázati támogatás több tízezer átlagjövedelem alatti családnak segíthet a rezsiterhek további csökkentésében. A kormány célja, hogy tovább erősítse a magyar háztartások energiabiztonságát és a lakossági napelemek elterjedésének támogatásával hozzájáruljon a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez.

A napelem már nem luxuscikk, hanem a rezsicsökkentés eszköze. Fotó: Pixabay.com

Gyors döntések, kiegészítő lehetőségek 

Minél előbb igyekeznek megküldeni a támogatói okiratot a nyertesek számára, hogy az érintett családok meg tudják kezdeni a kivitelezést. A beruházás segítségével jelentősen csökkennek a rezsiköltségek. Az államtitkár hozzátette:

 A családok számára a napelemes pályázat mellett egyéb támogatási formák is elérhetőek, melyek segítenek otthonuk korszerűsítésében és a rezsijük csökkentésében, ezek közé tartozik az Otthonteremtési támogatás és az Otthonfelújítási kölcsön. 

Emellett a pályázatot lebonyolító szervezet felgyorsította a döntés-előkészítést, illetve a támogatói okiratok kiállítását. Ennek köszönhetően rövidebb határidővel megkezdhetők a beruházások. Azon támogatottak esetében, ahol a támogatói döntés megegyezik a pályázati kérelemmel (azaz az igényelt összeget teljes egészében megkapják), a támogatói okirat automatikusan hatályba lép, nem szükséges annak nyilatkozattal történő elfogadása.
 

Megéri napelembe fektetni

Somogyi Máté, a ProfiSzolár értékesítési vezetője a Borsnak elmondta, mire számíthat az, aki napelemre vált. Úgy tűnik, azoknak is érdemes ezt megtenniük, akiknek több a jövedelmük, semhogy az ingyenes támogatásra pályázhatnának, a befektetés ugyanis megtérül.

– A megtérülési idő leginkább az egyén fogyasztási szokásaitól függ, de a jelenlegi körülményeket összevetve körülbelül 3 és 5 év között térül meg az ebbe belefektetett összeg. A telepítés előtt azonban át kell gondolnunk, mire szeretnénk használni a napelemeket, illetve az sem mindegy, hova és hogyan helyezzük el a rendszert – magyarázta a szakember.

 

Nem maradtál le semmiről

Érdemes figyelni a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázatot, mert továbbra is lehetőség nyílik erre, megyénként eltérő időpontban. A beruházáshoz nincs szükség önerőre. Pályázni lehet tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítésére maximum bruttó 2.900.000 forintig vagy fűtéskorszerűsítésre, ami magában foglalja a tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer létesítése mellett a fűtési rendszer elektrifikálását hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítését és a nyílászáró cseréjét, erre maximum bruttó  11.300.000 forintot lehet kérni. Azok a magánszemélyek pályázhatnak, akiknek a 2020-as személyi jövedelemadó bevallása szerinti összevont jövedelmük nem éri el az egy főre jutó 4.850.000 forintot. A beruházás csak a regisztrált kivitelezőlistából választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg. A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péteren és a rikácsoló sorozatszínészen röhög az internet - mémek

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

life.hu

Vilmos herceg nagy bejelentést tett, és ezzel Katalin hercegné állapotára is utalt

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Ez a hét nagyon nagy lehetőségeket rejt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra