Létrehozva: 2022.08.23.
Módosítva: 2022.08.23.

Ezek a rezsiszámlák érkeznek a napokban

Sokan juthatnak áramkedvezményhez: íme, a részletek!

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók, például a mozgássérültek áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek. A hírt a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közölte kedden az MTI-vel. 

A közleményben azt írták, a társadalombiztosítási támogatással rendelt elektromos kerekesszéket, elektromos mopedet használó mozgássérültek, és a hálózati áramról működő oxigén koncentrátort napi rendszerességgel használók az átlagfogyasztás sávhatárához képest 1697 kilowattórával (kWh) megemelt,  kedvezményes sávhatárig jogosultak a rezsicsökkentett áramárra. 

Fotó: Facebook

Tehát egy olyan család, amelynek tagja ilyen kedvezményre jogosult, az átlagos 2523 kWh/év áramfogyasztáson felül további 1697 kWh/év áramot fogyaszthat a rezsicsökkentett áron.

A kedvezményt igénybe vevő háztartások éves szinten így akár 60 ezer forintot is megspórolhatnak 

– írták, hozzátéve, hogy a kedvezményt a felhasználási hely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási ügyfélszolgálatán vagy bármely kormányablakban, az erre szolgáló formanyomtatványon igényelheti minden olyan fogyasztó, aki, vagy akivel egy háztartásban élő személy napi rendszerességgel használ gyógyászati segédeszközt.

Az igénylőlap a kormányhivatal weboldaláról (www.kormanyhivatal.hu) tölthető le. 

A kérelem benyújtása során új felhasználási hely esetén igazolni szükséges a szolgáltatásra vonatkozó szerződéses jogviszony fennállását, vagy ha már történt számlakibocsátás, a kérelem benyújtása előtt kézhez kapott utolsó számla teljesítését. 

A kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a kedvezményes év folyamán (augusztus 1-től július 31-ig) bármikor benyújtható.

A kormányhivatal ellenőrzi, hogy az adott háztartásban élő személy kapott-e társadalombiztosítási támogatással elektromos gyógyászati segédeszközt. A kedvezményre való jogosultságot határozattal állapítja meg, arról elektronikus úton, 5 napon belül értesíti az egyetemes szolgáltatót. Az egyetemes szolgáltató a felhasználási helyen alkalmazott, a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló rendelkezések szerinti általános árszabáshoz kapcsolódóan érvényesíti a kedvezményt 

– áll a közleményben.

A héten érkeznek az első – már az új rezsiszabályok szerint készített – számlák az MVM-től. Először a lakossági ügyfelek és a nem társasházban élő nagycsaládosok kapnak számlát a július–augusztusi áramfogyasztásról. Változik a számla külalakja: ezentúl feltüntetik, mennyit kellene fizetnie a fogyasztónak a rezsicsökkentés nélkül világpiaci áron, és hogy az adott időszakban mekkora a megtakarítás. Augusztus 1-től már csak az átlagfogyasztásig jár a rezsicsökkentés, ami az áramnál évi 2523 kilowattórát, a gáznál 1729 köbmétert jelent. A felhasználók háromnegyede ennél kevesebbet fogyaszt.

Keddtől már érkeznek az új rezsiszabályoknak megfelelő számlák a családokhoz – ezt az MVM közölte hétfőn. Az új kimutatás a július–augusztusi fogyasztásról szól, és csak olyan fogyasztók kapják, akik nem társasházban élnek. Az első számla tartalmazhat augusztus 1-je előtti fogyasztást is, amelyet még a régi áron számoltak el.

A társasházak és a társasházakban élő nagycsaládosok ezzel szemben szeptembertől várhatják az első számláikat, nekik már két számlázási időszakot küld a szolgáltató: július–augusztusra és augusztus–szeptemberre.

Az új számlákon a korábbinál részletesebben lesz feltüntetve, hogy ki mennyit spórol. Egy narancssárga színű úgynevezett rezsibokszban lesz a számlán, amelyen szerepel, hogy mennyit kellene fizetni piaci áron. De feltüntetik azt is, mennyi a megtakarított összeg.

Azt már most tudni, hogy az energiafogyasztók többségének nem változik a rezsiköltsége.

Az ötmillió áramfelhasználóból több mint négymillió fogyaszt átlag alatt. Gázból pedig a három és fél millió fogyasztó mintegy kétharmada nem lépi át a limitet.

A kormány hangsúlyozza, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően itthon továbbra is mindenki spórolhat. Az összehasonlításból ugyanis kiderül, hogy itthon egy átlagfogyasztó havonta 7500 forintot fizet az áramért.

Ez – rezsicsökkentés nélkül – 56 ezer forint lenne. Az átlagos gázfogyasztás havidíja 14 600 forint. Ez tízszer annyi, vagyis 146 ezer forint lenne rezsicsökkentés nélkül.

A rezsicsökkentést továbbra is meg kell védeni” – mondta a technológiai és ipari miniszter. Palkovics László hozzátette, hogy

az energia-veszélyhelyzet rendkívüli kormányzati intézkedéseket követelt, de a kormány továbbra is kiáll a családok mellett.

„Az alapkérdés ma már nem az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e belőle elég a téli időszakra. Ezért fontos, hogy Magyarország jól áll a tározók töltöttsége terén. A már betárolt készletek az éves fogyasztás harmadát fedeznék, utcahosszal előzzük meg a húszszázalékos európai átlagot, ma reggel a tárolók töltöttségi szintje meghaladta a hatvan százalékot” – fogalmazott.

Míg itthon továbbra is mindenkit véd a rezsicsökkentés, Nyugat-Európában egyre nagyobb az energiapánik. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból kiderül, hogy az európai fővárosok közül júliusban Budapesten került a legkevesebbe a földgáz, az áram pedig csak Belgrádban volt olcsóbb.

Az MVM csoport lakossági ügyfelei augusztus 23-a után kapják meg az augusztus 1-jétől érvényben lévő szabályok szerint készült számlákat – közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Hangsúlyozták, a magyar kormány Európában egyedülálló döntést hozott azzal, hogy a magyar lakosság védelmére a mostani energiaválságban is biztosítja a tizedik éve fenntartott rezsicsökkentést. A kormány döntése szerint a magyarországi felhasználók továbbra is rezsicsökkentett áron vásárolhatnak villamos energiát és földgázt a kormány rendeletében meghatározott mennyiségig. Az ügyfeleknek a kedvezményes sávhatár felett sem a valós piaci árat kell fizetniük, hanem az annál jóval kedvezőbb, lakossági piaci árat.

Részletezték, hogy a 2022. augusztus 1-jei változásokat követően augusztus 23-a után érkeznek az első számlák a lakossági ügyfeleknek és a nem társasházban élő nagycsaládosoknak a július-augusztusi fogyasztásról. Szeptembertől várhatják számláikat a társasházak és a társasházakban élő nagycsaládosok, nekik ekkor két számlázási időszakot érintve (július-augusztus és augusztus-szeptember) küld számlát a szolgáltató.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az első számla tartalmazhat augusztus 1-je előtti fogyasztást is, amelyet az augusztus 1-je előtt érvényes rezsicsökkentett áron számoltak el.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. közleményében kiemelte, most először küldenek olyan számlát, amelyben az átlagosnál magasabb fogyasztás esetén már a lakossági piaci ár is szerepelhet a számlában.

Amennyiben a fogyasztás a rezsicsökkentett, kedvezményes sávhatár alatt marad, jellemzően csak a kedvezményes, rezsicsökkentett ár fog szerepelni a számlában.

Ha a fogyasztás meghaladja a kedvezményes sávhatárt, a diktált vagy átalánnyal fizetett mennyiségtől függetlenül minden havi számlában szerepelni fog a rezsicsökkentett és a valós piaci árhoz képest kedvezőbb lakossági piaci ár is.

A számlán megváltozott az első oldalon kiemelt információkat tartalmazó, úgynevezett rezsibox tartalma is.

Látható lesz, hogy az ügyfél a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron számolva mennyit fizetne,

illetve az aktuálisan elszámolt időszakra vonatkozó megtakarítást is tartalmazza a számla, azaz a világpiaci áron számolt és a rezsicsökkentett áron ténylegesen fizetendő összeg különbözetét – írják a közleményben.

Fontos információ, hogy az ügyfél az éves leolvasást követően a ténylegesen felhasznált energiát fogja kifizetni, függetlenül attól, hogy az éves elszámolásig havonta diktált vagy havi átalányt fizetett. Az időarányos számítás miatt

az elszámolási időszakban esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a szolgáltató a következő elszámolás során veszi figyelembe

– közölte a MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

Az ügyfél bármikor dönthet úgy, hogy számlázási módot vált. Ha szeretné, hogy télen-nyáron kiegyenlítettek legyenek havi költségei, és ezáltal tervezhetőbbé váljanak a kiadásai, akkor választhatja az átalánydíjas, egyenletes számlázást.

A számlázással és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban a szolgáltató részletes tájékoztatót állított össze, amely elérhető a honlapon. Érdemes az elektronikus ügyintézési lehetőségeket választani, ahol az ügyfelek kényelmesen, gyorsan, sorban állás nélkül intézhetik energiaügyeiket – tájékoztatott az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

mindmegette.hu

Ezt eszi a Dűne sztárja, Zendaya egy nap – mutatjuk a mintaétrendet

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Okosabb vagy, mint egy általános iskolás? Ebből a tesztből kiderül!

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten folytatta az országjárást, Szentkirályi Alexandrával is találkozott

INSIDER

Eddig kell még kibírnod, hogy utána élvezhesd a nyáriasan meleg időt

INSIDER

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

INSIDER

Orbán Viktor: Akinek van szakmája, annak lesz munkája is